Senátor Holeček: Lex Dukovany nesmí být bianco šekem, na který doplatí spotřebitelé

21.07.2021 10:45

Senátoři budou na 14. schůzi horní komory schvalovat pravidla týkající se stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany tzv. Lex Dukovany. Senátoři klubu Starostové a nezávislí hodlají zákon vrátit zpět do Poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy.

Senátor Holeček: Lex Dukovany nesmí být bianco šekem, na který doplatí spotřebitelé
Foto: petr-holecek.cz
Popisek: Petr Holeček (STAN)

„Návrh zákona by měl vyřešit tržní selhání a zakotvit institut výkupu elektřiny a státního financování nových jaderných zdrojů, s cílem zajištění nízkých cen elektřiny pro české domácnosti a podniky. Dostavba Dukovan ovšem není pouze otázka ekonomická, ale také bezpečnostní. Proto z hospodářského výboru vzešel pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám zúčastnit se tendru,“ uvádí senátorka Hana Žáková, která je zároveň zpravodajkou tohoto zákona.

Hospodářský výbor zároveň navrhuje senátorům přijmout k návrhu zákona doprovodné usnesení. „Doporučujeme vládě, aby pro dostavbu dalšího jaderného bloku vypsala mezinárodní výběrové řízení s ohledem na efektivitu, bezpečnost a ekonomickou stránku věci s co možná nejvyšším zapojením českých subdodavatelů,“ dodává Žáková.

Dle předsedy klubu Starostů a nezávislých Petra Holečka se naopak část členů chystá podpořit pozměňovací návrhy, které se týkají negativních ekonomických dopadů zákona Lex Dukovany a rozšíření jeho působnosti na malé jaderné zdroje. „Podle některých kolegů představuje zákon Lex Dukovany pouze bianco šek s vysokým rizikem navýšení ceny projektu, a proto část klubu podpoří zastropování realizační ceny z důvodu ochrany státního rozpočtu a spotřebitelů. Nesouhlasíme s takovýmto zvýhodněním jaderné energie oproti jiným zdrojům,“ uvádí Petr Holeček.

Senátoři budou projednávat také změnu zákona o návykových látkách, která představuje další krok v elektronizaci zdravotnictví u receptů s modrým pruhem, které byly dosud pouze na papíře, a přináší zvýšení dostupnosti konopí pro léčebné použití. „Návrh zákona odděluje od sebe pěstitelskou a výrobní praxi. To znamená, že léčebné konopí bude moci pěstovat a zpracovávat více producentů než jeden, jako tomu bylo dosud, včetně vývozu do zahraničí. Můžeme očekávat, že dojde ke zvýšení konkurence a tím snížení ceny, což je důležité i pro úhradu léčiva z veřejného zdravotního pojištění. Různé názory ovšem očekávám v případě 1 % hranice THC u technického konopí,“ uvádí senátor a lékař Karel Zitterbart.

Senát se u projednávání zákona o dani z příjmů hodlá postavit za média veřejnoprávní služby a podpořit pozměňovací návrh senátora Davida Smoljaka, který ponechává v platnosti ustanovení, které bylo do zákona o DPH implementováno novelou účinnou od 1. 7. 2017. „Důvodem předloženého pozměňovacího návrhu je udržení stávající úpravy, která zajišťuje právní jistotu pro veřejnoprávní vysílatele v České republice v oblasti daně z přidané hodnoty a s tím spojené možnosti dostatečně dopředu plánovat službu veřejného vysílání a alokovat finanční prostředky,“ uvádí Smoljak.

Návrh dle Davida Smoljaka navíc poskytuje dostatečný časový prostor pro nalezení dlouhodobého řešení udržitelného financování médií veřejné služby. „Koncesionářské poplatky u České televize a Českého rozhlasu zůstávají už více než deset let stále stejné. Nezohledňovala se inflace, takže se jejich příjmy neustále snižují. Nevidím proto důvod, proč bychom měli rozpočty médií veřejné služby zatěžovat dalšími odvody,“ dodává Smoljak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.