Senátor Klement: Po schválení pandemického zákona ošetřovné nebude 80 %, ale 60 %?

03.02.2022 15:02

Projev na 20. schůzi Senátu České republiky 3. února 2022 k návrhu zákona o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem pro období epidemie onemocnění COVID-19.

Senátor Klement: Po schválení pandemického zákona ošetřovné nebude 80 %, ale 60 %?
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

Vážený pan předsedo, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já na základě proběhlé diskuse a i mé osobní účasti, jak na ústavně-právním výboru, tak na školském výboru, jsem se přihlásil do diskuse. A chci podpořit tento návrh pana ministra. I s odkladem, že už rok vlastně čekal v jeho hlavě a v hlavách ostatních kolegů poslanců.

A nyní zde je předložen nám k schválení. Já jsem moc rád, že v pondělí, kdy mám poradu ředitelů školských zařízení u nás ve městě, budu snad moci jim oznámit tuhle tu dobrou zprávu, že se zvyšuje jejich kompetence. Tak jak leží dneska ve sněmovně zákon o pedagogických pracovnících, kde je zvýšení kompetencí ředitelů při výběru i z řad nepedagogických zájemců o učitelství, tak tady posilujeme pravomoci ředitele, který, podle mě, by měl správně a objektivně vyhodnotit situaci ve škole. Máme zde 2 paragrafy. Jeden je paragraf 3, jeden je paragraf 4, který říká buďto distanční vzdělávání, nebo mimořádné ředitelské volno. Bylo mi odpovězeno, a myslím si, že je to správně, že ředitelé jsou kompetentní k tomu, aby správně rozhodli, aby rozhodli o tom, že prioritou je vzdělávat. A ať už tedy distančně, nebo prezenčně, ale tu možnost distančního vzdělávání ten zákon ukotvuje. Pak v případě samozřejmě ostatních záležitostí, které už nebude moci ředitel naplnit, tak přicházíme k mimořádnému ředitelskému volnu. Já bych jenom na závěr chtěl poděkovat ještě jednou, že je to první věc, kde se posouváme od plošného vlastně nařízení k individuálním řešením rámci pandemie. A možná poslední dotaz je, že tady zazněly 2 věci ohledně ošetřovného. A trošku bych si to chtěl urovnat v hlavě. Protože v případě schválení pandemického zákona to ošetřovné pravděpodobně nebude 80 %, jak říkal pan zpravodaj, ale jenom 60 %? Jenom bych chtěl si ujasnit tuhle tu skutečnost. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …