Senátor Kubera: Nepřidělíme byt, tak jsme rasisté

17.06.2015 20:43

Projev na 9. schůzi Senátu dne 17. 6. 2015 k Souhrnné zpráva veřejného ochránce zpráv za rok 2014.

Senátor Kubera: Nepřidělíme byt, tak jsme rasisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jenom mám dotaz na pana zástupce ombudsmanky. Určitě jste zaznamenali... Pane Křečku, poslouchejte... On mě neslyší, děda... Hovořím k vám, mám dotaz, když tady není paní ombudsmanka, na vás. Veřejnost zaujal případ oné figurantky, která chtěla onen byt, nyní snad se údajně soudí o to, že byla diskriminována. Já si vzpomínám, že před rokem 1989, hodně dávno před rokem 1989 dokonce platil zákon, že když měl někdo volný byt v rodinném domku, tak mu mohl národní výbor přidělit nájemníka. Komunisté toto ustanovení zrušili, tuším, v roce 1964, jestli si to dobře pamatuji. Ptám se, jestli opět budeme v této situaci? Protože např. se nás úřad ombudsmana ptá, na městě nám dává otázku, proč jsme nedali byt tomuto člověku? Víte, že byty se nepřidělují, byty se pronajímají. Je to v kompetenci rady města a o tom se hlasuje. To znamená, že když prostě ten člověk nedostane dost hlasů, tak mu byt není pronajat. My jsme takto odpověděli, že prostě to nezískalo dost hlasů, nebyl jediný, šlo tam opět o rasovou diskriminaci, ale naštěstí to bylo 10 případů. Ten jeden byl mezi nimi . Z těch 10 to nedostal nikdo. Takže to nemohla být rasová diskriminace. Ale pak z úřadu i nadále chodily další dopisy.

Tak já se spíš ptám na to, mně se totiž někdy zdá, že úřad ombudsmana překračuje ty kompetence, které má. Rozumím tomu, vzpomeňte na ten příklad s šátky v té pražské škole apod., kde, tuším, i pan zástupce měl na to poněkud odlišný názor než paní ombudsmanka, jestli dobře sleduji internet.

Ale tohle je pro mě docela zásadní otázka, protože ona je velmi podobná tomu, co se na nás teď chystá, to je to 5 % bytů musí mít obec a podobné věci. Všichni cítí, že tak, jak je připravován ten zákon o sociálním bydlení, že fungovat nemůže, že to bude ještě dlouhá diskuse, co s tím udělat. A pokud jde o ty ohlašovny, tak my zřejmě zvolíme opačný případ než pan senátor Vícha. Všem dáme souhlas. Protože, já se v tom shoduji s paní senátorkou Wagnerovou, že na tu dávku je nárok, bez ohledu na to, jak samospráva rozhodne. To uvidíme, až nějaký advokát se toho chopí a ti lidé se budou soudit.

On totiž vtip je v tom, že tam, kde zaujali ten tvrdý přístup, tak jednak úřad práce napsal okamžitě vyděračský dopis, ať počítáme s tím, že pokud nedáme ten souhlas, tak oni nám ty lidi pošlou, protože my jsme ORP, to znamená, staráme se o tyto lidi v celém správním obvodu, takže oni doporučí těm lidem, aby se obrátili na naši sociálku, a my je budeme mít stejně na krku. To je odpověď úřadu práce, jak s tím naložit.

Takže my jsme zvolili spíše tu variantu dát souhlas, a to proto, že oni můžou žádat opakovaně. Takže tam, kde nedali ten souhlas, tak každý měsíc...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.