Senátor Pavera: Chci říci všem seniorům, že jim nikdo nic brát nebude

08.03.2023 19:39

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

Senátor Pavera: Chci říci všem seniorům, že jim nikdo nic brát nebude
Foto: archiv
Popisek: Herbert Pavera

Vážený pane ministře, milé kolegyně, kolegové, já jen zareaguji na některé věci, které tu dnes už zazněly.

Nejdříve na pana kolegu Čunka. Co se týká zákona o důchodovém pojištění, proč ho vláda asi vzala jako první, protože jak to tu vysvětloval i pan ministr, hrozí, že finance se budou navyšovat neúměrně a základ důchodu bude zvýšený tak, že to prostě hrozí, a proto se na to vrhla jako první. A určitě přijdou další zákony. Věřím, že zákony, které se budou týkat ekonomiky, už vláda připravuje. A přijdou i další. Loni na to nebyl čas, řešila se válka, energie a tak dále. Takže teď je ta správná doba na to, aby to šlo. Já jim vůbec nezávidím jejich roli, že to musí dělat.

Myslím si, že tady nechce nikdo rozdělovat generace. To jen zneužívají některé politické skupiny, které říkají: „Vy škodíte dříve narozeným, vy škodíte tamtomu a tam onomu.“ To fakt není o tom, že chce někdo někomu uškodit. Tady se bude komplexně řešit celá ekonomika, která byla v posledních letech zanedbána. A když to vezmu, vy jste to tady už, pane kolego Čunku, říkal o těch 30 korunách, také jsem to chtěl zmínit. Už tam začalo rozdělování společnosti na starší generaci a na tu mladší. A to se pak táhne od té doby až do současnosti, kdy se pořád mluví o tom, že starší generace je na tom velmi špatně. Já sám mám také vlastně seniorský věk, mám 65 let. Kolem mě je také plno seniorů, takže vím, jak žijí. Někteří se mají dobře a říkají mi to. Někteří se mají špatně, potřebují pomoc.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Zaznělo tu dnes také, že ten postup je protiústavní. Vzpomínáte si loni, jak jsme tu probírali pandemický zákon? Kolik tady padlo různých věcí a dalších důkazů, jak je pandemický zákon protiústavní? A ejhle, Ústavní soud řekl, že protiústavní není. Nechme to tedy na Ústavním soudu, ať posoudí, zda ten zákon je protiústavní. Pokud bude, tak holt vláda bude muset, jak se říká, scvaknout podpatky a řešit to nějakým jiným způsobem. Pokud nebude, bude mít platnost tak, jak si vláda přeje. Na to jsem chtěl také poukázat.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Chci říci všem seniorům, protože jsem tady zaslechl, že někteří mají strach, že se jim něco bude brát, nikdo jim nic brát nebude. Naopak se jim přidá přes 700 Kč k důchodu. A těm nejchudším, kteří mají nejnižší důchody, se přidá nejvyšší částka, což je také, si myslím, po letech dobrý počin vlády, aby pomohla těm nejslabším skupinám. A navíc vláda připravuje důchodovou reformu a počítá s tím, že se důchody budou v případě inflace také nějakým způsobem navyšovat, aby reagovaly na zvýšenou inflaci.

Co musí stát ale určitě říkat a věřím, že vláda je na to připravena, mladším generacím, že nebudou mít takové důchody, jako mají dnešní senioři. Že si na to budou muset našetřit. Ale vláda musí dát takové mantinely pro mladou generaci, aby věděla, že si musí odkládat, že jim bude pomáhat třeba firma, že si budou moci šetřit nějaké procent, dvě procenta ze svých mezd na důchod apod. Na to jsou různé věci, kterými se to dá řešit i v jiných zemích. A věřím, že i toto vláda dělá.

A samozřejmě je také třeba říkat, že musí být ta mezigenerační sounáležitost. Jako se rodiče starají o děti, a už to tu dnes zaznělo, tak by se děti měly potom postarat i o své rodiče. V řadě vesnic to tak funguje, protože generace mladé a starší spolu bydlí. Takže tam to funguje odedávna. Ale v městech samozřejmě kvůli tomu, že většina generací bydlí samostatně, je to horší, ale také se to dá zvládnout, že mohou rodiče pomáhat dětem, když jsou děti malé a nevydělávají do určitého věku. A potom zase, když rodiče zestárnou a jsou nemocní, mohou jim pomáhat děti.

A na závěr řeknu jednu věc, kterou mi neustále říká moje maminka. Moje maminka má 84 let. A já to řeknu v nářečí, které je u nás, to je taková ta hlučínština. Ona mi vždycky říká: „K čemu nám furt přidáváte? Copak je kasa bezedná? Odkud chcete furt brát ty peníze?“ Tak já pro ten zákon zvednu ruku.

Děkuji.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co to mele?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 08.03.2023 20:00:31
mám dostat 1700,- dostanu 700,- tedy o tícku méně a nikdo mi nic nesebral? Taky mám maminku, té mé bude 88 let a co říká na snížení valorizace? tak to tady nemůžu napsat, protože bych urazila celou vládu, skoro celý senát a 108 poslanců a dostala bych doživotní ban. Asi to bude tím, že nemám takový příjem jako senátor a tím pádem nemohu svou mámu tak rozmazlovat

|  5 |  0

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.