Senátor Valenta: Přístup zdravotních pojišťoven musí být férový, lidé nesmějí umírat zbytečně

14.02.2019 10:26

Komentář na facebookovém profilu k systému úhrad zdravotních pojišťoven

Senátor Valenta: Přístup zdravotních pojišťoven musí být férový, lidé nesmějí umírat zbytečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Kolik lidí ještě musí zemřít, než bude systém zdravotních úhrad ze strany pojišťoven fungovat správně? Nemůžeme čekat! Umírají dospělí i děti, a to v mnoha případech kvůli laxnímu přístupu zdravotních pojišťoven a především Státního ústavu pro kontrolu léčiv, které brání v platbě léčby těchto osob.

Pokládám za naprosto nepřípustné, aby ve chvíli, kdy existuje možnost zachránit lidský život a dostupná medikace nebo zákroky, této možnosti nebylo možné využít! A stejně tak považuji za nehoráznost, aby rodiče vážně nemocných dětí a často i sami například onkologičtí pacienti museli potupně organizovat sbírky na záchranu vlastních životů!

Všichni si platíme zdravotní pojištění a očekáváme, že ve chvíli, kdy to budeme potřebovat, získáme potřebnou léčbu. Vůbec si nedokážu představit a především nikomu nepřeji zažívat pocity rodičů, kteří zoufale bojují o to, aby pojišťovna dala jejich dítěti alespoň naději na další život. Tohle musí skončit!

Ministerstvo zdravotnictví o podobných případech ví řadu let. Řadu let slibuje změny, které by problém vyřešily, ty ale nepřicházejí. Také proto jsme podali stížnost k Ústavnímu soudu – a věříme, že tento podnět konečně pomůže ministerstvo i pojišťovny pořádně rozhýbat.

Není přece dále možné, aby byla lidem potřebná pomoc zamítnuta, případně byla schválena až na základě učiněné sbírky nebo opakované medializace konkrétního příběhu, kdy už se jí pacient ani nedožije, nebo je na jeho léčbu pozdě! Vím, že není možné, aby pojišťovny hradily vše, nicméně přístup musí být férový a lidé nesmějí umírat zbytečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu