Senátor Valenta opět bojuje za vinařské cyklostezky. Znovu předkládá zákon o toleranci alkoholu u cyklistů

04.04.2018 12:40

Slovácký senátor Ivo Valenta opět zahajuje boj za vinařské cyklostezky. V Senátu totiž znovu předkládá zákon o toleranci alkoholu u cyklistů. Navrhuje, aby stejně jako např. v Rakousku nebo na Slovensku si mohli cyklisté na cyklostezkách a silnicích III. třídy dopřát sklenku vína nebo sklenici piva. Obdobný návrh zákona již v roce 2016 schválil Senát a poslal do Poslanecké sněmovny. Poslanci však do voleb v roce 2017 zákon neprojednali a tak byl jeho legislativní proces ukončen.

Senátor Valenta opět bojuje za vinařské cyklostezky. Znovu předkládá zákon o toleranci alkoholu u cyklistů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Už jednou jsme vybojovali bitvu za zdravý rozum, svobodu cyklistů a podporu nejen moravských vinařských cyklostezek. Poslanci však nechali zákon, který horní komora Parlamentu schválila v květnu 2016, více jak rok u ledu a zcela neostyšně ignorovali vůli Senátu i tisíců lidí, kteří se podepisovali pod celorepublikovou petiční akci. Nemohl jsem nechat cyklisty i všechny, kteří pracují a podnikají podél stovek kilometrů cyklostezek, ve štychu. Znovu proto předkládám novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která by měla být stopkou pokutám cyklistům za jedno pivo nebo sklenku vína, které se mohou vyšplhat až do výše 20 tisíc Kč,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta, který již před dvěma lety společně s tehdejším senátorem Zdeňkem Škromachem bojoval za prosazení této novely zákonu.

„Během projednávání návrhu zákona v roce 2016 zaznívala spousta argumentů, z nichž jsem mnohé zohlednil v dnes předkládaném novém návrhu zákona. Především navrhuji, aby u cyklistů byla tolerována hladina alkoholu ve výši 0,5 promile, nikoliv 0,8 promile, jak tomu bylo v původním návrhu. Věřím, že tato kompromisní varianta bude mít velkou šanci nejen v Senátu, ale také v Poslanecké sněmovně,“ dodal senátor Ivo Valenta.

Slovácký senátor Ivo Valenta patří mezi významné podporovatele rozvoje cestovního ruchu ve Zlínském kraji. „Na Slovácku se i díky vysokým dotacím postavila hustá síť vinařských cyklostezek a dalších cyklistických tras, které propojují významné turistické cíle a přináší velký potenciál nejen v rámci vlastního rozvoje cestovního ruchu, ale také vzniku podnikatelských příležitostí, které vychází z genius loci Slovácka. A to je od nepaměti spojeno právě s vínem a místní gastronomií. Je přeci hloupé pokutovat cyklisty za to, že ochutnají víno v místních vinných sklepích. Nebo že zhasí žízeň pivem po místní gurmánské specialitě v příjemné hospůdce u cyklostezky,“ argumentuje senátor Ivo Valenta.

Senátor Valenta zároveň připomněl situaci z roku 2017, kdy avizovaná policejní kontrola cyklistů výrazným způsobem ochromila doposud populární akci „Na kole vinohrady“, které jen díky tomu přišla o polovinu z téměř tří tisíc dříve registrovaných účastníků.

„Při přijímání zákonů se často argumentuje zahraničními zkušenostmi. A proč by to v případě cyklistů mělo být jinak? Vždyť je zcela nesmyslné, aby cyklista na Slovensku nebo v Rakousku mohl legálně ochutnat místní víno, kde je povoleno 0,5 resp. 0,8 promile alkoholu, a sotva přejede přes české hranice na Moravu, musí dát moravskému vinaři košem, nebo riskovat pokutu až 20 tisíc Kč,“ dodal Valenta.

Senátní návrh novely zákona o pozemních komunikacích se začne projednávat v Senátu v květnu. Nejdříve ho čeká první čtení, pak projednání ve výborech a následně druhé čtení. Pokud senátoři dají novele zákona zelenou, mohla by v druhém pololetí doputovat mezi poslance. Ti budou muset senátní návrh zákona standardně projednat, po schválení poslat znovu do Senátu.

„Projednávání senátního návrhu zákona je zdlouhavý proces, ale pokud se poslanci nemají k boji za cyklisty, moravské vinaře ale i všechny, kteří se chtějí podílet na rozvoji cyklostezek, tak budu věřit alespoň v to, že naše senátorské snaha napodruhé nevyzní do prázdna,“ uzavřel Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…