Senátor Žaloudík: Neopakujeme to, co již bylo testováno

17.05.2022 15:18

Tématem konference v Senátu bude tentokrát sekundární využití klinických dat

Senátor Žaloudík: Neopakujeme to, co již bylo testováno
Foto: Hans Štembera
Popisek: prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., onkolog, bývalý senátor

Jaké možnosti nabízí sdílení a zpracování dat v klinických studiích? Jaké aktuální výzvy předkládá sekundární využití klinických dat? Jak se na problematiku díváme v národním měřítku a jak v Evropském? To bude předmětem V. národního dne klinických hodnocení 2022 v Praze. 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Konference se uskuteční již tradičně při příležitosti Mezinárodního dne klinických hodnocení za odborné spolupráce nadačního fondu PharmAround a výzkumné infrastruktury CZECRIN, která je národním uzlem evropské sítě infrastruktur klinického výzkumu (ECRIN). Záštitu nad ní převzal místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

„Pro pacienty má sdílení a opakované využití dat ze studií význam proto, že urychluje vývoj nových léčebných postupů a jejich dostupnost v praxi. Je to také způsob, jak snížit zátěž a počet pacientů potřebných ve studiích tím, že neopakujeme to, co již bylo testováno.“  

Konference bude rozdělená do 3 bloků a pokryje tato témata: sekundární využití klinických dat z pohledu významných institucí (např. MZČR, SÚKL, VZP a další), aktuální výzvy sekundárního využití dat z hlediska poskytovatelů zdravotní péče a prezentace současného stavu legislativy.

„Budoucnost klinického výzkumu patří efektivnější práci s již existujícími daty. Vývoj nových technologií zpracování dat včetně umělé inteligence může některé typy klinických studií zcela nahradit a snížit tak zátěž pacientů i lékařů zapojených do výzkumu.“  Uvádí doktor Adam Svobodník, analytik medicínských dat (LF MU, CZECRIN).

Témata budou diskutována zástupci z ministerstev, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a zdravotnických zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice