Senátorka Kordová Marvanová: Myslím, že to mělo vypadat opačně, měla být provedena reforma

21.06.2023 13:09

Projev na 13. schůzi Senátu 21. června 2023 k zákonu o ochraně hospodářské soutěže

Senátorka Kordová Marvanová: Myslím, že to mělo vypadat opačně, měla být provedena reforma
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Vážené senátorky, vážení senátoři,

dovolte mi vyjádřit se stručně k tomuto návrhu zákona. Vím, že je to implementace, že to požaduje EU, trochu mi ale vadí, že v současnosti, a je to i ve vládním prohlášení, se připravuje jiná novela tohoto zákona, která by měla konečně přinést žádoucí reformu ÚOHS. Protože to, co potřebujeme, není mechanická implementace evropských norem, ale kvalitativně mnohem lepší fungování ÚOHS.

My jsme projednávali na výboru, takže jsem měla příležitost zeptat se i předsedy ÚOHS, jak jsou naplňovány cíle. Formálně jsou popsány ve zprávě. ÚOHS poskytuje i metodickou pomoc a tak dále. Z mé praxe třeba ve vztahu k municipalitám, k obcím žádná skutečná metodická pomoc poskytována není. Naopak ÚOHS má obrovské pravomoci jak v oblasti zakázek, tak v oblasti hospodářské soutěže. Přitom je řízen monokraticky a dokonce vedoucí funkce nejsou obsazovány na základě výběrového řízení.

Tím zákonem, který teď přijmeme, protože to požaduje EU, ale podle mě se neorientuje EU v tom, jak u nás realita v tomto směru vypadá, tak my tímto zákonem zabetonujeme tam ty lidi, kteří tam jsou už několik let. Nebudu konkrétně jmenovat. Ale mám na mysli některé vedoucí pracovníky, kteří neprošli žádným výběrovým řízením. Víme, že byla různá podezření kolem bývalého vedení ÚOHS, jsou z této éry, a ti budou obtížně odvolatelní.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Já si myslím, že to mělo vypadat opačně, že měla být provedena reforma. Já tady mám základní principy, diskutovalo se o nich i na kulatém stolu v Poslanecké sněmovně. Je připraveno dokonce nějaké paragrafové znění, které by mělo přinést reformu fungování tak, aby ÚOHS fungoval standardněji a nebyl to monokratický orgán s obrovskou pravomocí a tím pádem obrovským korupčním potenciálem nebo možností někoho si tam ovlivnit výsledek.

Bohužel novela zatím nebyla projednána. A teď tady máme tuto dle mého názoru mechanickou novelu, která implementuje, pokud jde o jmenování funkcionářů, jenom požadavek EU. A já se obávám, že potom reforma, i personální, se provede velmi obtížně, protože ti lidé už se budou dovolávat toho, že jsou tímto zákonem třeba umístěni neodvolatelně na velmi dlouhou dobu. A domnívám se, že tam chybí i přechodná ustanovení, která by toto řešila.

Takže já s tím zákonem mám v tomto směru problém a apeluji na vládu, na pana ministra, jestli by se tomu vláda mnohem více věnovala, aby skutečně v tomto volebním období předložila tu skutečnou reformu ÚOHS tak, aby jak soutěžitelé, účastníci a všichni měli pocit, že to funguje jako férový orgán. To si myslím, že dnes tak není.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.