Senátorský klub ODS a TOP 09: Občané ČR, žijící v zahraničí, budou moci volit korespondenčně

26.10.2021 21:09 | Tisková zpráva

Senát schválil zákon o korespondenční volbě. V uplynulých obdobích Poslanecká sněmovna nebyla korespondenční volbě nakloněna, a zákon tak nezískal potřebnou podporu. Senátoři ODS a TOP 09 dlouhodobě bojují za práva občanů ČR žijících v zahraničí a slíbili, že se k návrhu zákona vrátí hned po volbách. Dnes tak splnili svůj slib a zákon o korespondenční volbě byl schválen.

Senátorský klub ODS a TOP 09: Občané ČR, žijící v zahraničí, budou moci volit korespondenčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

„Mám velkou radost ze schválení zákona o korespondenční volbě. Tento zákon neměl v posledních měsících podporu v Poslanecké sněmovně, a proto jsme slíbili, že se k projednání znovu vrátíme po volbách. Za práva našich občanů v zahraničí dlouhodobě bojujeme. Dnes získal návrh zákona o korespondenční volbě podporu napříč všemi senátorskými kluby a byl schválen,“ sděluje předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Zákon o korespondenční volbě byl právě schválen v Senátu. Věřím, že nová Sněmovna náš návrh podpoří. Naši občané, kteří žijí v zahraničí, nesmí mít omezena svá ústavní práva. Proto dnes Senát projednal návrh zákona o korespondenční volbě, který umožní volit i ze zahraničí komfortně a bez omezení. Je ostudné, že jsme byli jednou z posledních 5 zemí v EU, která korespondenční volbu neumožňovala. Odstraňujeme tak obrovský dluh vůči statisícům našich občanů, kteří v zahraničí studují, pracují, nebo dlouhodobě žijí. V moderní době je naprosto nepřijatelné, aby občané žijící v zahraničí museli ujet mnohdy stovky i tisíce kilometrů, aby se mohli voleb vůbec zúčastnit. Dnes tak plníme slib, který jsme našim občanům dali,“ říká první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.