Šmarda (SOCDEM): Schválené změny v důchodovém systému trvale poškodí důchodce

27.07.2023 14:01 | Tisková zpráva

Soubor opatření, které vláda vznosně nazývá důchodovou reformou, schválili poslanci dnes po týdenním jednání. Změny povedou k destrukci důchodového systému. Během deseti let čtvrtina důchodců spadne pod hranici chudoby.

Šmarda (SOCDEM): Schválené změny v důchodovém systému trvale poškodí důchodce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michal Šmarda

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda k tomu řekl: „Vláda se rozhodla nadřadit zájmy finančních skupin a velkých firem nad zájmy občanů. Dál vyplácí nesmyslné dotace a bere peníze nejslabším. To vše za přihlížení opozice, která není schopna vládním návrhům čelit.“ Přitom vláda mohla vycházet z už připraveného návrhu Sociální demokracie, který by znamenal stabilní a dlouhodobě udržitelný důchodový systém. „Vláda se mohla zastat občanů, kteří si ji zvolili. Místo toho se rozhodla obětovat stávající i budoucí důchodce a rozbít systém, který jsme roky těžce budovali,“ dodává místopředsedkyně SOCDEM Daniela Ostrá.

Hlavní pilíře toho, co vláda dnes schválila, tvrdě dopadnou na důchodce. Navrhované nahrazení mimořádné valorizace dočasným příspěvkem ve výsledku znamená, že se nebude dorovnávat ztráta skutečné hodnoty důchodu způsobená inflací. Dosavadní valorizační mechanismus stanovený Sociální demokracií byl vytvořen tak, aby reálnou míru inflace dorovnával. „S vládou pravice se vrátil i zvyk nevalorizovat na důchodech, který jsme za vlády Bohuslava Sobotky změnili,“ připomíná Michal Šmarda.

Návrh spravedlivé důchodové reformy, který připravila Sociální demokracie, by znamenal stabilní a dlouhodobě udržitelný důchodový systém. „Je nutné provázat důchodovou reformu s daňovými změnami. Část důchodového systému musí být financovaná z jiných zdrojů než z důchodového pojištění. Podobně je to běžné ve většině zemí západní Evropy. V těchto zemích se dává na důchody přes 12 procent HDP, u nás je to podstatně méně,“ upřesňuje Michal Šmarda.

Dnes schválené vládní změny místo narovnání nespravedlnosti v důchodovém systému nebo zajištění příjmů jen okrádají nejvíc zranitelnou část obyvatel, která se nemá jak bránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…