Sršeň (STAN): Děláme konkrétní kroky pro dostupnější bydlení

11.04.2023 6:10 | Komentář

Dostupnost bydlení je čím dál palčivějším problémem a jako téma ho politici v poslední době zvedají v každé volební kampani. Starostové a nezávislí si nedávným rozhodnutím předsednictva určili dostupné bydlení jako jednu z pěti priorit na toto volební období.

Sršeň (STAN): Děláme konkrétní kroky pro dostupnější bydlení
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr STAN v Olomouckém kraji Radim Sršeň

Nejen proto, že jde o závažný celospolečenský problém, který tíživě doléhá hlavně na mladší generace, ale také proto, že se bytostně dotýká obcí. Rád bych vám tedy přiblížil konkrétní kroky, které v tomto ohledu děláme na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Program “Nájemní bydlení” cílí hlavně na samosprávy

Státní fond podpory investic (SFPI) vyhlásí v dubnu program Nájemní bydlení, do jeho podpory půjde 800 milionů korun. Program podpoří vznik nájemních bytů pro lidi, kteří nevlastní nemovitost k bydlení. Podpora se bude skládat ze dvou částí: dotace do maximální výše 25 procent a výhodného úvěru. Celkem může dosáhnout až 90 procent nákladů. Žádat mohou například obce, jimi zřizované organizace, charitativní organizace, církve a další právnické osoby. SFPI bude dbát o to, aby státní podporu získaly především samosprávy. I v případech, kdy s projektem uspěje soukromý investor, bude obec mít možnost určit nájemce u nejméně čtvrtiny bytových jednotek.

SFPI chystá také další program dostupných nájemních bytů, o kterém MMR zatím jedná s Evropskou komisí. Výstavbu nového bydlení chce resort podpořit také z Národního plánu obnovy, kde pro tento účel požaduje zhruba 8 miliard korun. Tyto peníze plánujeme navázat na prostředky z Evropské investiční banky a soukromé zdroje. Tím bychom do systému mohli dostat dalších několik desítek miliard.

Kromě peněz na samotnou výstavbu bytů chceme obcím poskytnout až 1,6 miliardy korun na přípravu projektů a investic do bydlení. Ta je náročná nejen finančně, ale i z hlediska odborných znalostí. Připravujeme proto také regionální poradenská centra a kompetenční oddělení, která budou obcím radit třeba jak územně plánovat výstavbu, jak nastavit bytovou politiku, nájemné a jaké vybrat financování.

Pracujeme na zákoně o podpoře bydlení

Připravuje se rovněž Zákon o podpoře v bydlení. Obcím nabídne soubor volitelných nástrojů, které umožní řešit situaci obyvatel v souladu s jejich potřebami. Podpoří různé formy poradenství v kontaktních místech, bydlení v soukromém sektoru za využití garancí pro majitele bytu i motivaci obcí rozvíjet obecní bytový fond. Zákon cílí nejen na lidi v bytové nouzi (např. samoživitelky s dětmi v azylových domech či ubytovnách nebo seniory žijící v nevyhovujících bytech), ale také na ty, které ohrožují rostoucí ceny nebo energetická krize a mohli by se v bytové nouzi brzy sami ocitnout.

Zákon v současné době intenzivně projednáváme s ostatními resorty a externími partnery, přičemž finalizujeme analýzy pro proces RIA. Návrh zákona předložíme do meziresortního připomínkového řízení během první poloviny roku 2023 a do konce roku očekáváme, že návrh posoudí vláda.

Dále je možné čerpat finance na sociální bydlení z integrovaného regionálního operačního programu IROP, průběžné výzvy jsou otevřeny od podzimu 2022, aktuálně je vyčerpáno přibližně 15 % alokace. Těšíme se na vaše projekty.

Hlavním poselstvím je, že je třeba připravovat projekty. Zdroje na výstavbu bydlení budou, avšak je třeba, abychom žili heslem: Kdo je připraven, není překvapen! Spolu s Tomášem Pavelkou, tajemníkem, jsme vám všem k dispozici k dotazům, připomínkám i konzultacím.

Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…