Starosta Vetchý: Festival vědy a techniky v Lanškrouně má světový ohlas

01.12.2017 20:09

Lanškroun inspiruje v podpoře technického vzdělávání sousední město.

Starosta Vetchý: Festival vědy a techniky v Lanškrouně má světový ohlas
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Sstarosta města společně s předsedou Nadačního fondu micro:la Tomášem Zedníčkem, zástupkyní společnosti KOMFI spol. s r. o. Janou Slovákovou a žáky lanškrounských základních škol navštívili město Šumperk, aby prezentovali technické vzdělávání v Lanškrouně.

Na začátku jednání se ujal slova starosta Radim Vetchý. Prvním impulsem k podpoře zájmu žáků a studentů o technické vzdělávání byla pomoc nadaným a talentovaným dětem. „Ve městě Lanškroun se koná již 11 let soutěž Festival vědy a techniky v Pardubickém kraji, kde žáci a studenti prezentují své projekty. Soutěž pořádaná Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. má světový ohlas a je důležité vyzdvihnout, že v celosvětovém kole v Columbii zvítězili zástupci Pardubického kraje a na soutěži v Houstonu byli druzí“, uvedl Radim Vetchý.

Na podzim roku 2016 vzniklo Společenství firem Lanškrounska, které svou spolupráci stvrdilo podpisem společného prohlášení v únoru 2017 symbolicky právě na 10. ročníku soutěže Festival vědy a techniky. Společenství se setkává téměř každý měsíc a jeho členové hledají konkrétní cesty, jak v dětech probudit zájem o techniku. Společně se jim podařilo během roku 2017 předat 240 kapesních programovatelných počítačů micro:bit a nyní se připravuje předání 4 kusů 3D tiskáren. Do budoucna plánuje společenství zapojení mateřských škol, kterým by byly darovány polytechnické kufry se stavebnicemi Lego, Merkur a další.

Po úvodním slově pana starosty představil předseda nadačního fondu mikropočítače BBC micro:bit, jejichž cílovou skupinou jsou žáci 7. tříd (děti ve věku 11 – 12 let). „Do lanškrounských škol byly rozdány dle požadavků ředitelů micro:bity, se kterými žáci celý rok pracovali v hodinách informatiky a technického vzdělávání, a byly jim zadávány různé úkoly a projekty. Nejtalentovanější žáci byli za svou práci odměněni tím, že si mohli micro:bit ponechat. Práce s micropočítači modelovala reálné zaměstnání a chod firem. Žáci pracovali v týmech a rozdělili si kompetence – designér, programátor atd.“, doplnil Tomáš Zedníček.

Nadační fond kooperuje se školami zaměřenými na technické vzdělávání po celé České republice. Mimo to ale spolupracuje i se základní školou speciální v Lanškrouně. Vizí pana Zedníčka je, že by talentování žáci mohli vymýšlet speciální pomůcky pro handicapované děti v souladu s jejich individuálními potřebami. Současně prezentoval svou představu spolupráce se seniory. „V regionu Lanškrounska je mnoho osob důchodového věku, které celý život pracovaly v oblasti techniky, a mohly by tak s odbornou znalostí vést volnočasové aktivity s tímto zaměřením. O robotické kroužky je na území Lanškrounska velký zájem a poptávku se snaží uspokojit i robotický kroužek při ZŠ Dobrovského a v Domě dětí a mládeže DAMIÁN“, uvedl Radim Vetchý.

Na závěr setkání nabídla Ing. Jana Slováková ze společnosti KOMFI spol. s r. o. přítomným ředitelům šumperských škol čtyřicet mikropočítačů pro jejich žáky a studenty, které jim předá během následujícího týdne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.