Starosta Vetchý: Lanškroun řeší problém s nedostatkem dětských lékařů

16.12.2020 16:58

V Lanškrouně se intenzivně řeší problém s nedostatkem pediatrů. Před několika lety v Lanškrouně ordinovali čtyři pediatři, v posledních letech se ale situace rychle mění.

Starosta Vetchý: Lanškroun řeší problém s nedostatkem dětských lékařů
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

V současné době mohou rodiče s dětmi navštěvovat pouze ordinaci MUDr. Ulmanové, její kapacita je ale již zaplněna. Díky velkému úsilí Ing. Jiřího Míky, syna MUDr. Míky, MUDr. Barbory Ulmanové, primáře dětského oddělení Orlickoústecké nemocnice, krajského úřadu a města Lanškroun se podařilo najít řešení, jak zachovat praxi po MUDr. Míkovi.

V posledních týdnech probíhala řada jednání mezi všemi zainteresovanými s cílem zajistit potřebnou lékařskou péči pro malé pacienty. Podle slov MUDr. Ulmanové je situace v Lanškrouně nepříznivá již dlouhodobě. Nyní by ve městě byli potřeba další dva praktiční dětští lékaři. „Ordinace MUDr. Míky fungovala již několik let díky spolupráci s dětským oddělením Orlickoústecké nemocnice, jehož lékaři a lékařky zde vykonávali praxi praktického dětského lékaře s odborným dohledem MUDr. Jiřího Míky. Po jeho náhlém úmrtí péče o děti v ordinaci nadále pokračuje a pokračovat se souhlasem úřadů snad i bude, a to díky dobré vůli primáře dětského oddělení MUDr. Ryby a zejména rozhodnutí Ing. Jiřího Míky  ambulanci nezavírat. Odborný dohled budu vykonávat místo pana doktora Míky já. Moje vlastní praxe je již nyní zaplněná a postarat se kvalitně o dalších patnáct set dětí není reálné. Toto řešení není jistě ideální a dlouhodobé, ale v tuto chvíli zabránilo kolapsu péče o děti v Lanškrouně,“ říká k současné situaci MUDr. Barbora Ulmanová.

Aby mohla zůstat otevřena praxe po doktoru Míkovi, je potřeba zajistit několik formálních záležitostí. Do řešení současného stavu se aktivně zapojil Ing. Jiří Míka a v koordinaci s dalšími lidmi usiluje o to, aby zajistili chod ordinace i do budoucna. „Zachování fungující dětské ordinace po otci je přáním i snahou mne a mé sestry. Oba máme malé děti a v místě našeho bydliště je bohužel situace s dětskými praktickými lékaři podobná jako v Lanškrouně,“ uvádí Ing. Jiří Míka a dodává, „zachování fungující dětské ordinace je v současnosti možné především díky pokračující spolupráci s dětským oddělením Ústecké nemocnice a ochotě a spolupráci MUDr. Barbory Ulmanové, za kterou mnohokrát děkuji. Současné řešení je pouze dočasné, ale alespoň vytvořilo časový prostor pro hledání trvalého řešení. Bohužel trvalé řešení bude možné z legislativních důvodů realizovat až po vyřízení dědického řízení. Zároveň bych rád poděkoval za spolupráci všem dalším zúčastněným stranám za ochotu a pomoc při řešení nastalé situace.“

Město Lanškroun se obrátilo s žádostí o podporu a spolupráci na Pardubický kraj. „Pan starosta Radim Vetchý se na mne obrátil v zoufalé situaci, kdy město Lanškroun, bohužel smutnou událostí, náhle přišlo o dalšího pediatra. Bylo potřeba rychle jednat, aby nemusela být omezena péče o dětské pacienty. Díky spolupráci s vedoucím odboru zdravotnictví Pardubického kraje Pavlem Čechem se nám pro Lanškroun brzy podařilo najít lékařku, která převezme dětské pacienty. Otázka nedostatku celého spektra odborných lékařů na různých místech Pardubického kraje mě nenechává klidnou a je pro mne jednou z priorit, aby praktičtí, dětští a zubní lékaři přišli tam, kde jsou potřeba, a aby dostupnost zdravotních služeb byla rovnoměrná v celém kraji,“ říká Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví.

Město se již v minulosti snažilo motivovat lékaře v podobě různých benefitů, aby svou praxi vykonávali v Lanškrouně. Tyto snahy ale situaci nevyřešily. Nyní se ale podařilo najít řešení, které snad povede ke zlepšení stavu i do budoucna. „Nedostatek dětských lékařů trápí město Lanškroun již dlouhou dobu, situace byla opravdu kritická. Vím, že obdobné problémy řeší mnoho měst a jde o celorepublikový problém, který je potřeba řešit systémově. Jsem proto velice rád, že se podařilo najít řešení v takto nelehké situaci a bude postaráno o nejmladší pacienty. Velké poděkování patří rodině MUDr. Míky, která vynaložila velké úsilí pro zachování ordinace dětského lékaře, a dále všem, kteří ochotně pomohli nastalou situaci řešit. Město Lanškroun je i nadále připraveno podpořit dětského lékaře například přidělením městského bytu, má také rezervu v podobě ordinace dětského lékaře v budově polikliniky, která prochází kompletní rekonstrukcí,“ uzavírá starosta města Radim Vetchý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.