Starosta Vetchý: Lanškrounské firmy spojily síly a ochranné štíty jsou na světě

12.04.2020 9:20

Jsou to jednoduché pomůcky, které však mají v boji s pandemií koronaviru cenu zlata. Řeč je o ochranných štítech, jejichž výrobu zahájily místní firmy ve spolupráci s městem, školami a dobrovolníky.

Starosta Vetchý: Lanškrounské firmy spojily síly a ochranné štíty jsou na světě
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

 Firma AVX zvažovala pomoc prostřednictvím svých tiskových kapacit pro nedostatkové ochranné štíty. Oslovili s touto myšlenkou vedení města Lanškroun a již společně dohodli spolupráci s firmou Sklenářství Šulák za účelem dodávky průhledových štítů. Chybějící fólii pro tento účel poskytl starosta Radim Vetchý. Rychle tak bylo možné vytisknout a sestavit prototypy. O posouzení praktické použitelnosti požádali lanškrounského lékaře pana MUDr. Kmenta. Testování si vyžádalo úpravy 3D modelu uchycení fólie, které obratem provedl pan Radek Matoušek z AVX. Pak již nic nebránilo vytištění várky 30 vylepšených úchytů a firmě Šulák nařezat 200 fólií ke kompletaci štítů. Do celé akce a 3D tisku se aktivně zapojila díky Luďku Kubešovi a panu řediteli Liboru Peichlovi firma Schott Lanškroun, což zdvojnásobilo denní kapacitu 3D tisku na cca 50 kusů. Přidali se i další zájemci o pomoc. Díky patří Lukáši Kočímu, který tiskne na soukromé tiskárně. Všechny komponenty se schází u dobrovolníků, kteří štíty kompletují, po desinfekci bude vše poskytnuto koncovým uživatelům.

„Jsme rádi, že jsme mohli jako firma přispět ke společné snaze o výrobu dodatečných ochranných pomůcek. Je potěšující, jak tato dobrovolná aktivita nabrala rychlý spád a přidávají se další zájemci, že mělo smysl tuto akci iniciovat,“ uvádí Vladimír Křivka z firmy AVX a Libor Peichl, ředitel firmy SCHOTT doplňuje: „Když přišel Ladislav Sita, náš inženýr výrobkové linie pouzder senzorů, s návrhem připojit se k výzvě Tiskne celé Česko a vyrábět komponenty pro ochranné štíty, všichni členové vedení neváhali ani minutu a jednohlasně tento nápad podpořili. Ještě tentýž den vytiskl náš konstruktér Luděk Kubeš díly na první ochranný štít na našem 3D zařízení a rozplánoval si výrobu tak, aby využil co nejlépe volné kapacity stroje. Je krásné zažít situace, kdy lidé uvažují ve prospěch ostatních a není jim zatěžko, udělat něco navíc.“

Jako poslední v řadě je kompletace, kterou zajišťuje paní Martina Brýdlová. Poté, co se hotové štíty ve skladu vydezinfikují, budou postupně předávány obvodnímu oddělení Policie ČR Lanškroun, lékařům a pracovníkům sociálních služeb. Do Domova pro seniory bude předáno 40 kusů, které podle sdělení ředitele domova Milana Mináře, budou použity v případě výskytu nákazy.

Do výroby ochranných štítů se zapojilo také Pekařství Sázava a prvních 12 kusů předalo městské policii.

„Jsem velice pyšný na to, jakou solidaritu v souvislosti s pandemií  koronaviru občané a firmy projevují. Jejich iniciativa je skvělá, obětují svůj čas pro to, aby pomohli ostatním ve složité situaci. Je to opravdu týmová práce.“ Komentuje starosta města Radim Vetchý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…