Starostové a nezávislí pomáhali nově zvoleným starostům a zastupitelům

26.11.2018 7:35

Ve středu 21.11. proběhlo v Kolíně školení nově zvolených i stávajících zastupitelů. Přednášková místnost byla plná odhodlaných lidí, kteří jsou připraveni ujmout se svých nových funkcí a naše obce a města zdárně vést po čtyřleté volební období.

Starostové a nezávislí pomáhali nově zvoleným starostům a zastupitelům
Foto: STAN
Popisek: STAN

Na školení se posluchači dozvěděli základy fungování státní správy a samosprávy, rozdělení funkcí a z nich vyplývající odpovědnosti. V institucionálně-právním bloku upozornil Vít Rakušan i na povinnosti vyplývající ze zákona o střetu zájmů a také se dotkl tématu ochrany osobních údajů.

O územním rozvoji přednášel Věslav Michalik a ozřejmil nově zvoleným zastupitelům, jak správně využívat územní plán, jak ku prospěchu obce komunikovat s developery a jak plánovat své stavební investice.

Posledním blokem bylo financování, které přednášela Michaela Matoušková. V době těsně před koncem roku seznámila starosty a zastupitele, jak naplánovat rozpočet obce na příští rok a tím dostát svému volebnímu programu. Jak obec nezadlužovat a řádně hospodařit s veřejnými financemi, jak si rozpočty posílit o možné evropské dotace a které místní poplatky mohou obce využívat, to vše se posluchači dozvěděli v průběhu tohoto bloku.

Po každém z bloků se rozvinula diskuse nad konkrétními problémy a tak přednášející mohli své dosud nabyté zkušenosti předávat dál. Další školení, které bude zahrnovat stejný program Starostové a nezávislí plánují na 12. prosince do Brna. Neváhejte a kdo jste nemohl do Kolína, přijeďte mezi nás do Brna.

Michaela Matoušková, starostka Řečany nad Labem, členka krajského výboru STAN Pardubického kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…