Štěch (ČSSD): S čínským prezidentem jsme řešili ekonomiku a spolupráci při tvorbě zákonů

30.03.2016 12:45

Čínský prezident Si Ťin-Pching v rámci své oficiální návštěvy České republiky jednal s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Setkání se zúčastnili také místopředsedové Senátu Přemysl Sobotka, Ivo Bárek a Zdeněk Škromach a předseda zahraničního výboru František Bublan.

Štěch (ČSSD): S čínským prezidentem jsme řešili ekonomiku a spolupráci při tvorbě zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Čínský prezident při jednání vyzdvihl rozvoj česko-čínských vzájemných vztahů v posledních letech, za který poděkoval i Senátu a jeho předsedovi Štěchovi. Ten zdůraznil, že právě ekonomická spolupráce je prioritou v oblasti dalšího rozvoje. „Spolupráce na úrovni zákonodárných sborů, ve které chceme pokračovat, nám pomáhá seznámit se s fungováním státu, tvorbou legislativy, pochopením jeden druhého. Číňané v Česku chtějí podnikat, což je dobře, musejí však respektovat české právní prostředí,“ řekl předseda Senátu Štěch po jednání s čínským prezidentem.

Ten ho pozval na návštěvu Číny, ve které předseda Senátu byl naposledy před šesti lety. Zároveň ale probíhají intenzivní styky na parlamentní úrovni, delegace hospodářského výboru s místopředsedou Škromachem odjede do Číny ještě letos v dubnu. „Někteří senátoři již v Číně byli a na vlastní oči viděli její rozvoj. My jako zástupci Parlamentu ČR bychom se také chtěli zaměřit na prohloubení spolupráce v dalších oblastech, kromě obchodu třeba v oblasti kultury nebo turismu,“ řekl předseda Senátu.

Připomněl také zásluhu drobných čínských podnikatelů, kteří v Česku podnikají. Zmínil také, že v Senátu s přispěním čínské velvyslankyně uspořádal nedávno seminář o Nové hedvábné cestě, která byla zaměřená na podrobné aspekty vzájemné obchodní spolupráce.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.