Štěch (ČSSD): Zhrzenost Miloše Zemana a Jiřího Paroubka

25.01.2018 17:15

Předseda Senátu Milan Štěch komentuje aktuální kroky Miloše Zemana a Jiřího Paroubka.

Štěch (ČSSD): Zhrzenost Miloše Zemana a Jiřího Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Jiří Paroubek pořádal minulý týden konferenci, na které svým věrným prezentoval jakýsi návod na záchranu sociální demokracie. V typicky „levicovém“ prostředí luxusního hotelu Ambassador v centru Prahy zazněla ze strany bývalého předsedy ČSSD celá řada rad. Jednou z nich byla i výzva budoucímu vedení strany, aby se pevně semklo se současným prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Je pravda, že Paroubek i Zeman mají mnoho společného. Oba kdysi vedli ČSSD, oba ji dovedli k úspěchům. Nikdo je taky ze sociální demokracie nevyháněl, nikdo jim neupíral jejich zásluhy. Přesto u nich zvítězila dětinská zhrzenost. Odešli do jiných politických stran a sociální demokracii začali systematicky škodit.

Sám Jiří Paroubek o tom ví své. V roce 2010 ho nepřiznaný (ale zcela zjevný) předvolební pakt Topolánka, Kalouska a Zemanovců připravil o možnost sestavit vládu. Vládu, která by byla pro tuto zemi určitě prospěšnější, než nakonec byly vlády Topolánkovy a Nečasovy (nebo, chcete-li, Kalouskovy).

Nyní je na to Jiří Paroubek ochoten zapomenout a prezentuje to jako svou státnickou velkorysost. Škoda, že ji v sobě nenašel, když z uraženosti opouštěl ČSSD, na kterou pak z pozice předsedy strany LEV 21 neustále útočil. Naštěstí v tom nebyl tak úspěšný jako Miloš Zeman, který strávil čtyři roky napadáním Sobotkovy vládu levého středu a premiéra osobně, aby se pak pokrytecky dojímal nad špatným výsledkem ČSSD ve volbách.

Přesto se Jiří Paroubek odvolává na údajnou levicovost současného prezidenta. Člověka, který při volbách v cizích zemích otevřeně podporuje pravicové (někdy až krajně pravicové) kandidáty. A který klidně prohlašuje, že zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba, protože stokoruna denně za jídlo a postel „nikoho nezabije“. Přitom drtivá většina našich seniorů rozhodně nepobírá takovou penzi, aby si mohla říct, „kdo z vás to má“. A vůbec už nezmiňuji prezidentovo pochybné „levicové“ okolí.

S hlavou státu, ať jí bude kdokoliv, by měla mít sociální demokracie korektní vztahy. Pokud by se v případě opětovného zvolení Miloše Zemana měla stát, jak Jiří Paroubek navrhuje, jakousi „stranou Hradu“, přestane být levicovou stranou.

Poklonkování Miloši Zemanovi ČSSD nepomůže. Stejně jako jí nepomohou ani jiné Paroubkovy „převratné“ návrhy – uzákonění manželství homosexuálů nebo možnosti eutanázie.

Jiří Paroubek i prezident Zeman jsou lidé, kteří léta intenzivně pracovali na tom, aby ČSSD zničili. A bylo jim přitom úplně jedno, že tak ničí i své vlastní dílo. Jejich dnešní údajná snaha pomáhat sociální demokracii je proto nevěrohodná. ČSSD bude určitě schopna lépe řešit své vnitřní problémy bez zásahů těchto dvou pánů.

Současná předvolební podpora Jiřího Paroubka Miloši Zemanovi nepochybně souvisí s jeho usilovnou snahou vrátit se do ČSSD a zaujmout tam významnou pozici. Úspěch příznivců současného prezidenta na nadcházejícím sjezdu ČSSD by mu k tomu mohl otevřít dveře. 

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…