Štefek (KSČM): Další lokálky zapláčou…

26.06.2022 6:32 | Komentář

Komentář k rušení železničních spojů

Štefek (KSČM): Další lokálky zapláčou…
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V roce 2021 zrušil Středočeský kraj přes protesty obcí a veřejnosti provoz na celkem šesti železničních tratích. Na dalších tratích provoz výrazně omezil. Někde byly spoje nahrazeny částečně autobusy, jinde žádná náhrada zavedena nebyla. Dvě lokálky pomohly sice zachránit obce, když si sáhly do svého omezeného rozpočtu, další se ale svého oživení nedočkaly.

Nyní se připravují další škrty.

Na jednání Výboru pro dopravu Středočeského kraje se řešilo, že provoz má skončit nejméně na dalších dvou tratích. Od prosince by skončilo financování trati 110 v úseku Slaný – Louny a trati 062 v úseku Křinec – Městec Králové. Možné je i zastavení osobní dopravy na trati Mělník – Mladá Boleslav či již tak omezené trati do Dobříše, řeší se i víkendový vlak do Kralovic.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Tažení ODS, STAN, Pirátů a Spojenců proti zelené veřejné dopravě tak postupuje do další fáze. Je zajímavé, že ač se mnozí z nich i v programech ohánějí ekologií, preferují autobusy či individuální dopravu. Nevnímají ani, že železnice je i se svými lokálkami pilířem veřejné dopravy, který je z principu levnější a ekologičtější než třeba doprava autobusová, natož automobilová, pokud tedy zahrneme do nákladů skutečně všechny položky.

Ano, některé spoje mají problém s vytížeností, ale řešením je spíš zrychlování a zatraktivňování železnice, modernizace železniční infrastruktury, elektrifikace tratí i výstavba tratí nových (např. z Dobříše do Příbrami), posilování železničních spojů tam, kde je to třeba.

S rušením, omezováním a zdražováním veřejné dopravy jako komunisté nikdy nesouhlasit nebudeme. I kdyby za tím rušením stál nějaký skrytý sponzor vládnoucích stran z řad autobusových dopravců…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…