TOP 09: Svoboda není zadarmo

22.08.2015 10:29

Prohlášení TOP 09 k 47. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa

TOP 09: Svoboda není zadarmo
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg

Po roce 1989 jsme se čtvrt století domnívali, že historická interpretace událostí 21. srpna 1968 a následujícího dvacetiletí všestranné devastace české společnosti je jednoznačná a nezpochybnitelná. Avšak současný politický vývoj v Rusku a krize na Ukrajině činí ze srpnové okupace znovu aktuální téma.

Ruská státní televize dnes lže svým občanům o důvodech okupace v roce '68 stejně, jako lže Rusko světu o své roli ve válce na východě Ukrajiny. Anexe Krymu a ukrajinská krize vykazují analogické způsoby myšlení a chování dnešního putinovského Ruska s tehdejším sovětským komunistickým režimem.

Dnes jsme sice součástí Severoatlantické aliance i Evropské unie a mohli bychom se cítit bezpečně. Jenže současná politická reprezentace tyto pilíře naší bezpečnosti systematicky podkopává: prezident Zeman jezdí do komunistické Číny „učit se stabilizovat společnost" a pod rouškou „ekonomické výhodnosti" podlézá putinovskému Rusku. Sobotkova vláda zase svým lavírováním kolem sankcí vůči Rusku několikrát zpochybnila naši věrohodnost jako spolehlivého partnera.

Svobodu dnes lehkovážně pokládáme za samozřejmost. Její pravou hodnotu si však člověk uvědomí teprve tehdy, až ji ztratí. Svobodu lze ztratit snadno a rychle, ale nabývá se těžce. Jen si vzpomeňme, jak svobodné nadechnutí českého národa vzalo za své během několika měsíců po srpnové okupaci: jen málokdo by 21. srpna '68 odpoledne v ulicích českých měst předpovídal tak rychlý konec nadějí Pražského jara a tak rychlý úspěch komunistické „normalizace".

Právě toto je velké memento srpna 1968.

Právě 21. srpna 2015 vzpomínáme v hluboké úctě těch, kteří položili život ve dnech srpnové okupace, i Jana Palacha a Jana Zajíce, kteří se osobní obětí snažili probudit národ z normalizační letargie.

TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…