Trikolora: Pandemická úmluva WHO – Jaký bude postoj České republiky?

20.11.2023 9:15 | Tisková zpráva

Otevřený dopis ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi

Trikolora: Pandemická úmluva WHO – Jaký bude postoj České republiky?
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Vážený pane ministře, vyzýváme Vás tímto otevřeným dopisem coby ministra zdravotnictví, abyste se jasně vyjádřil, jaký bude postoj vlády České republiky k ratifikaci nyní připravované pandemické úmluvy WHO (známé pod zkratkou WHO CA+) a změn Mezinárodních zdravotnických směrnic (IHR 2005). A dále, abyste srozumitelně odpověděl na tyto otázky:

  1. Co je jejich hlavním obsahem?
  2. Může znění těchto připravovaných dokumentů Česká republika nějak ovlivňovat, či klást námitky? Pokud ano, tak do kdy a prostřednictvím koho? 
  3. Jste informován, jak v této věci postupuje EU, která je u WHO jako pozorovatel bez hlasovacích práv, ale při tvorbě obou dokumentů hraje klíčovou roli? – více ZDE
  4. Jaké změny případná ratifikace plánovaná na květen 2024 přinese do českého zdravotnictví? 
  5. Bude jakýmkoliv způsobem přenesena rozhodovací pravomoc v oblasti zdraví a zdravotnictví z národní na globální úroveň (tedy do rukou WHO)? Ve veřejném prostoru kolují protichůdné informace, z nichž některé jsou označované za strašení a dezinformace. Česká média hlavního proudu se této důležité problematice jako obvykle příliš nevěnují. Proto vyzýváme Vás jako ministra zdravotnictví, potažmo vládu České republiky, abyste se k dané věci vyjádřili a mohla se o ní začít vést férová veřejná debata.

S pozdravem

Zuzana Majerová
předsedkyně Trikolory

V Praze 20. 11. 2023

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.