Válková (ANO): Nedovedu posoudit bezpečnostní případná rizika, to je na Ministerstvu vnitra

23.02.2023 19:58

Interpelace na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 23. února 2023 na ministra vnitra Rakušana ve věci žádosti ruských státních občanů o povolení trvalého pobytu.

Válková (ANO): Nedovedu posoudit bezpečnostní případná rizika, to je na Ministerstvu vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Děkuji. Tak já jsem na tom podobně tedy, takže je budu chvíli sundavat a chvíli to, ale to je jedno. V každém případě jsem ráda na jedné straně, že můžu interpelovat a že pan ministr vnitra Rakušan je zde přítomný a děkuju mu za to, že přišel. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Na druhé straně jsem si dobře vědoma toho, že někdo může vnímat tu mojí interpelaci, že je příliš konkrétní. Nicméně těch případů - já jsem si tenhle případ vybrala jako takový trochu exemplární, protože z hlediska doby je těžko vysvětlitelný. Těch případů jsem měla v poslední době dost. O co tady jde. Jde o žádosti ruských státních občanů, jsou to bez výjimky mladí muži, kteří se obracejí na Ministerstvo vnitra, tu s žádostí o povolení trvalého pobytu, pobytu na neurčito, prodloužení pobytu. A ty tady řešit nebudu teď.

Chápu situaci Ministerstva vnitra a pak jsou tady ale také žádosti, kdy už jsem donucena, aniž bych, protože k tomu si myslím, že tak daleko nepůjdeme, citovala nebo říkala tady jméno a příjmení dotyčného žadatele, kteří se obrátili na Ministerstvo vnitra v dobré víře, vyrůstali tady od dětství a konkrétně, tedy v tomto případě jde o člověka, kterému bude 23 roků, v květnu tohoto roku, a před rokem, v březnu 2022 se obrátil na Ministerstvo vnitra s žádostí o udělení státního občanství České republiky. Samozřejmě, že v takovém případě už nejde právě o pobyty, které mají měkčí podmínky a kde bych byla opatrnější. Ale v tomto případě jsem si nechala ty podklady, které žadatel měl k dispozici poslat, prošla jsem je, předesílám tady, že samozřejmě při vědomí toho, že nedovedu posoudit bezpečnostní případná rizika, to je na Ministerstvu vnitra, čili neříkám, jak by mělo rozhodnout, ale rozhodně mělo zareagovat.

Například pokud by jeho žádost byla neúplná. Podle mého názoru neúplná v některých směrech byla, tak mělo zareagovat, obzvlášť, když ten chlapec, potom i vzhledem k tomu vývoji politické situace, se začal domnívat, že tady je nějaký záměr mu to občanství z nějakého důvodu neudělit. (Předsedající: Už bych poprosil o ukončení.) Takže moje otázka zní teď, jak je možné, (Předsedající: Paní poslankyně... já jsem to nechal chvíli, ať je to férové.) že do dnešního dne nebyla zodpovězena žádost. Děkuji. Děkuji, já jsem si neuvědomila, že mám ty čtyři minuty. Dvě minuty. Tak dobře. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.