Vinklátová (SLK): Dřevosochaři obsadí zahradu Máchova památníku v Doksech

29.08.2023 7:17 | Tisková zpráva

Vůni dřeva a zručným řezbářům je v závěru prázdnin od 30. srpna již tradičně vyhrazena zahrada Památníku K. H. Máchy v Doksech. Sympozium, jehož výsledkem jsou dřevěné skulptury, se tento rok koná již poosmatřicáté.

Vinklátová (SLK): Dřevosochaři obsadí zahradu Máchova památníku v Doksech
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Vyzkoušet si řezbářské řemeslo, takovou možnost využije určitě řada návštěvníků. V krásných letních dnech, navíc posledních prázdninových, může být řezbářské sympozium v Doksech určitě zajímavým zpestřením rodinného programu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Tradice řezbářských sympozií sahá až do 80. let, kdy se v klášterní zahradě Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě sešla skupina řezbářů. „Na počátku byla slova – dřevo, řezba, dláta, palice a přirozená lidská touha po přátelství a sdružování se kolem společného zájmu,“ řekl dřevařský výtvarník Karel Hajn.

V roce 1994 se řezbáři přestěhovali na zahradu Památníku Karla Hynka Máchy a od té doby se každý rok snaží ukazovat návštěvníkům, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo. Sympozium je otevřené všem zájemcům. Každý den lze umělce zastihnout mezi 9. a 17. hodinou, sledovat tvůrčí proces či si dokonce vyzkoušet pod jejich vedením řezbářská dláta.

V pátek 1. září v 16 hodin se k řezbářům přidá parta muzikantů z Doks. Krbové sdružení má v repertoáru folkové a středověce laděné písně a lidovky s harmonikou a ti, kdo je znají z masopustů a Dokských pověstí, vědí, že přinesou temperamentní hudební zážitek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…