Vinklátová (SLK): Horecký rybník chrání před povodní a přitahuje vodní lyžaře

02.08.2023 7:17 | Tisková zpráva

Napříč regionem se lze v létě vykoupat na řadě pozoruhodných míst. Přírodní koupání bez davů turistů nabízí Hamerský rybník či Holanské rybníky.

Vinklátová (SLK): Horecký rybník chrání před povodní a přitahuje vodní lyžaře
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

V centru města je možno se vykoupat v Jablonci nad Nisou, kde mají přehradu. Rybník Věžák v Českém ráji si zase zahrál ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

„Vykoupat se v létě v přírodě je určitě pro mnoho lidí příjemnější zážitek, než si jít zaplavat do upravené vody v bazénu. Možností v našem kraji nebo i bezprostředně za hranicemi v Sasku je řada a rozhodně stojí za to je vyzkoušet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Roku 1914 byla na východním okraji Stráže pod Ralskem napuštěna na řece Ploučnici vodní nádrž Horka neboli Horecký rybník. Jeho hráz v průběhu let pocuchal čas i sovětské okupační tanky, ale nakonec se v dobré kondici dožil dnešních dnů. Ten zadržuje na rozloze 42 hektarů až 1,5 milionu m3 vody. Jeho hlavním účelem je snížení povodňových průtoků na Ploučnici a ochrana území pod hrází před povodněmi.

Vodní nádrž přiléhá ke Stráži pod Ralskem a využívá se k rekreaci, vodním sportům a rybaření. Na její jihozápadní straně je řada kiosků, restaurace a osm set metrů dlouhý vodní vlek, který využívají vodní lyžaři z celé republiky.

Podél jižní strany nádrže prochází červeně značená turistická trasa, která pokračuje po jižní straně nádrže do dva kilometry vzdáleného Hamru na Jezeře. Okolo vede také cyklotrasa 3007 a nechybí ani tenisový areál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…