Vinklátová (SLK): Svátky jara se skláři a šperkaři v Křišťálovém údolí

28.03.2023 6:37 | Tisková zpráva

Liberecký kraj ovládne Křišťálové údolí v sobotu 1. a v neděli 2. dubna. Téměř tři desítky sklářských hutí, šperkařských provozů i muzeí a tvořivých dílech otevře své dveře fanouškům skla a šperků. Zájemci budou mít možnost zúčastnit se návštěvnické soutěže a vyhrát hlavní cenu – broušené skleněné vejce v hodnotě 50 tisíc korun.

Vinklátová (SLK): Svátky jara se skláři a šperkaři v Křišťálovém údolí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„To, že lidé můžou vidět sklo přímo při jeho vzniku a sledovat tvůrce při výrobě je zcela unikátní. Zachování tradičního řemesla a jeho přiblížení lidem je pro nás v kraji velmi důležité,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Návštěvníci sami si mohou vyzkoušet některé techniky – vytvořit si foukanou velikonoční skleněnou figurku, křišťálové závěsy do oken nebo skleněná vejce.

Do Křišťálových Velikonoc se zapojí i Kamenický Šenov a téměř po roce v sobotu opět rozzáří LUSTROM. Jedná se o designové svítidlo visící mezi stromy ve Dvořáčkově parku. Loni šlo o ústřední atrakci šenovského Lustrfestu. Navrhla ho tamní sklářská škola a křišťálové ověsy věnovala společnost Preciosa. LUSTROM je společným dílem organizátorů a návštěvníků.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí

Velikonoce v Křišťálovém údolí nabídnou i výstavy. Například v Železném Brodě bude k vidění tvorba z celostátní soutěže Studentský design 2023, v Kunraticích u Cvikova zahájí v sobotu výstavu liberecký výtvarník Václav Plechatý a Sklářské muzeum v Novém Boru představí výstavu díla uznávaného sklářského výtvarníka, designéra a inovátora Zdeňka Lhotského. Současně se návštěvníci v muzeum můžou seznámit s výstavou předního novoborského skláře Ivana Kubely.

Na návštěvníky Křišťálových Velikonoc čeká i speciální soutěž. Zapojit se do ní může každý, kdo se akce zúčastní. Na účastníky čekají křehké a blyštivé ceny, hlavní výhra je ale jen jedna. Je to originální, složitě broušené skleněné vejce z ateliéru Bystro Design v Kamenickém Šenově. Skleněný objekt má na výšku více než 30 centimetrů a váží zhruba 8 kilogramů. Podle autora Leoše Smejkala je hodnota tohoto díla 50 tisíc korun. V loňském roce si výherkyně odnášela podobné vejce ve zlatavé barvě, letos dostane vylosovaný návštěvník cenu v jarně zeleném odstínu.

„Myslím, že se tu rodí nová tradice této výjimečné ceny a jednou z ní bude velice cenná a žádaná sběratelská trofej od skvělého studia Bystro Design. Nejen ta by ale měla být důvodem zvolit k velikonoční návštěvě otevřené provozy v Křišťálovém údolí. Jako vždy se bude jednat o mimořádný zážitek ze setkání s vynikajícím řemeslem,“ doplnila náměstkyně Vinklátová.

Soutěžit může každý, kdo se Velikonoc v Křišťálovém údolí zúčastní. V otevřených provozech, které věnovaly ceny, najdou návštěvníci pravidla soutěže a unikátní QR kód, díky kterému se zaregistrují a jejich jména se tak dostanou do losování o ceny.

Bližší podrobnosti o programu zájemci najdou na webových stránkách ZDE. Další informace jsou na facebookovém profilu Visit Crystal Valley a také v události Velikonoce v Křišťálovém údolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.