Vrba (ANO): Vracíme se do socialismu, kdy se bohatým bere a chudým dává

30.03.2022 12:18

Krajská opozice žádá hejtmana, aby s vládou řešil ceny energií a pohonných hmot

Vrba (ANO): Vracíme se do socialismu, kdy se bohatým bere a chudým dává
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Složitá životní situace obyvatel České republiky se stala další třecí plochou koalice a opozice v Karlovarském kraji. Zastupitelé za hnutí ANO totiž žádají hejtmana a vedení kraje, aby vyvinul tlak na vládu a přiměl ji k řešení neúnosně vysokých cen energií a pohonných hmot. Hejtman to ale odmítá a tvrdí, že nemůže vládě nic nařizovat. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

„Žádali jsme schválit usnesení, ve kterém se ukládá hejtmanovi Petrovi Kulhánkovi (STAN) odeslat dopis premiérovi a vládě ČR s požadavkem na řešení vzniklé situace například přijetím návrhu na snížení DPH u energií a spotřební daně a DPH u pohonných hmot. Dále navrhujeme mimo jiné plošné odpuštění poplatku z obnovitelných zdrojů a celou tuto problematiku řešit také v rámci Asociace krajů, která může rovněž na vládu s těmito požadavky tlačit,“ vysvětluje krajský opoziční zastupitel Martin Hurajčík (ANO).

Ten společně s dalšími opozičními zastupiteli poukazuje na skutečnost, že v krajském zastupitelstvu sedí celá řada starostů, kteří by se měli snažit maximálně pomoci svým obyvatelům. „To ale patrně není v jejich zájmu a opět dokazují, že jsou jim problémy obyčejných lidí úplně ukradené. Jinak si neumím vysvětlit, proč se tolik brání vytvářet tlak na vládu, která je navíc složená z jejich partajních kolegů a kamarádů a proč se tolik brání řešit tento velký problém milionů lidí,“ dodává krajská zastupitelka za ANO Gabriela Dostálová.

A zatímco opozice chce bojovat a snaží se přimět vládu alespoň k částečnému plošnému opatření, které ulehčí těžce zkoušeným českým rodinám, hejtman označuje tyto snahy jako opoziční výstřel do tmy. „Je nám všem jasné, že řada domácností má a bude mít existenční problémy a je třeba to urychleně řešit, což se děje na všech úrovních. Návrh části zastupitelů proto považujeme za „výstřel do tmy“, jde o zbytečnou výzvu vládě, aby se začala zabývat něčím, co už v těchto dnech probíhá,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

S tím ale v žádném případě opozice nesouhlasí a poukazuje na vládní snahu pomoci cíleně pouze potřebným. To jsou vládními představiteli neustále omílané nejrůznější dávky, na které ale rozhodně nemají nárok všichni, což dělá rozdíly mezi chudými a bohatými. „Vracíme se do socialismu, kdy se bohatým bere a chudým dává, přestože platit musí všichni. Nejhorší na tom je skutečnost, že největší dopady toto bude mít na střední třídu, která se postupně vytratí a hlavně zchudne. Střední třída nebo vrstva obyvatelstva jsou ti poslušní, co pracují, platí daně a vše si hradí ze svého příjmu. Nechce žádné dávky, dokáže šetřit, a když je špatně, tak do těchto úspor sáhne. V současné situaci ale tato střední vrstva rychle o své úspory přijde, ale na nejrůznější vládní dávky nedosáhne a velké množství poctivých a pracujících lidí se může dostat do ekonomických problémů a to je pro ně demotivující. S tím logicky nemůžeme souhlasit a rozhodně to nepovažujeme za výstřel do tmy,“ dodal další opoziční zastupitel Jan Vrba (ANO).

Opozice na závěr upozornila ještě na jednu zajímavost a poděkovala starostovi Aše Daliboru Blažkovi, který jako jediný z krajské vládnoucí koalice hlasoval pro usnesení opozice a přiklonil se tak k názoru, že je třeba na vládu ČR ohledně snížení cen tepla a energií tlačit. „Starosta Aše potvrdil, že enormní zdražení tepla se dotkne nejen domácností, ale i městských zařízení a proto hlasoval pro náš návrh. Smutné ale je, že se nezapojil do diskuse a nesnažil se své koaliční partnery o správnosti a oprávněnosti našeho návrhu a požadavku na usnesení přesvědčit,“ dodala Gabriela Dostálová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace