Zajíčková (ODS): Magistrát opět jako koordinátor selhal

20.05.2022 15:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k drogové problematice a osvětě ve školách.

Zajíčková (ODS): Magistrát opět jako koordinátor selhal
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Na Smíchovské nádraží dorazila multimediální vlaková souprava Revolution Train - šest vagónů, čtyři kinosály, osm interaktivních místností a skutečný příběh o drogové závislosti. Z osmi základních škol Prahy 5 sem dorazilo celkem 500 dětí.

Lektoři tu prostřednictvím zážitkového učení působí na smysly dětí a vystavují je simulovaným kritickým životním situacím. Nenásilně ukazují, jak důležité je trávit čas smysluplně a jak si užívat života bez závislostí.

Jde o moderní vzdělávací projekt Nadačního fondu NOVÉ ČESKO, který Praha 5 podpořila a já jsem moc ráda, že jsem mohla převzít záštitu. Pětka má totiž veřejný prostor zatížený koncentrací nízkoprahových center pro závislé a důsledky užívání drog vídáme v našich ulicích a parcích denně.

Samozřejmě s tím bojujeme, ale nezapomínáme právě ani na prevenci u dětí v našich školách. Primární prevence je totiž nejúčinnější a také nejlevnější forma boje se závislostmi.

Problematikou se zabývám nejen jako starostka ale i jako poslankyně. Jsem v úzkém kontaktu s národním protidrogovým koordinátorem. Zřídila jsem sněmovní pracovní skupinu, která má za cíl vypracovat legislativní úpravy a dát Praze a městským částem do rukou další nástroje pro boj s drogami v ulicích.

A to důležité. Hlavní město jsem společně s radním Petr Lachnit dotlačila k tomu, že vzniká koncepce pro restart sítě kontaktních center tak, aby Pětka KONEČNĚ nenesla zátěž celou Prahu. Zatím zařídili alespoň to, co jako městská část můžeme, nebo jsme alespoň schopni vykomunikovat, když magistrát problém ignoroval:

  •  posílení hlídek strážníků
  • posílení hlídek státní policie
  • převelení speciální jednotky protidrogové policie k nám
  • posílení úklidů zatížených lokalit
  • deklarace s Prahou 1 a 2, která konečně rozhoupala magistrát
  • dlouhodobě tlačíme na decentralizaci kontaktních center

Tady chci dodat, že nikdo nechce kontaktní centra uzavřít ani drogově závislé nechat na pospas ulici. Požadujeme, aby vznikla moderní, přehledná, propojená a dostupná síť služeb, s čímž konečně souhlasí i hlavní město. Společně pracujeme na tom, že taková síť:

  • pomůže všem, kteří pomoc potřebují
  • bude složena z více center, aby klienti nemigrovali z celé Prahy do jedné lokality a přitom nebyli zcela vyloučení
  • centra bude provozovat v jasně vymezené vzdálenosti od hustě obydlených ulic, škol a hřišť, aby provoz neovlivňoval bezpečnost a pořádek ve veřejném prostoru
  • každé centrum bude mít zastropovaný počet klientů, aby se v okolí neshlukovali a nelákali závadové chování
  • každé centrum obslouží jen tolik klientů, aby zvládlo poskytovat účinnou prevenci a sociální pomoc, nikoli jen rozdávání jehel
  • bude mít registr klientů, který umožní transparentní fungování center a jejich rozvoj podle budoucích potřeb obyvatel Prahy

Není to snadné, protože magistrát (opět) jako koordinátor selhal. Nicméně po dvou letech se situace mění, myslím, že jsme blízko u cíle. A já nepolevím. Drogy v ulicích a parcích Pětky prostě nechci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…