Zajíčková (ODS): O přijetí spádových dětí do škol se v Praze 5 losovat nebude

02.05.2022 13:05

Městská část zajistila kapacity pro všechny místní prvňáčky

Zajíčková (ODS): O přijetí spádových dětí do škol se v Praze 5 losovat nebude
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Praha 5 na svém území zajistí pro všechny prvňáčky dostatek míst. Základní škola Nepomucká v Košířích, která se v posledních letech jako jediná ze škol dostává při zápisech prvňáčků na hranici své kapacity, bude moci přijmout všechny spádové děti. Mimořádná rada městské části schválila zřízení detašovaného pracoviště v objektu Poštovka a tím zajistila potřebná místa pro spádové děti v této lokalitě. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

„Je to dočasné řešení, než postavíme úplně novou školu pro potřeby Košíř a zejména lokality Cibulka. Měli jsme ve hře několik variant, ale nakonec se tato ukázala jako nejrychlejší. Budovu bývalé mateřinky spravuje městská část a my jsme se rozhodli ji školství dočasně vrátit. Objekt má veškeré parametry školní budovy jako například dostatečné sociální zázemí nebo velikost tříd. Podle potřeby připravíme jednu nebo dvě třídy včetně výdejny obědů,“ říká starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Košíře patří v posledních letech k nejdynamičtěji se rozvíjející lokalitě Prahy 5. V minulosti se přitom vedle masivní bytové výstavby „zaspalo“ v budování potřebné infrastruktury včetně zajištění dostatečných kapacit spádových škol. Právě nepopulární losování mezi prvňáčky o přijetí do spádové školy bylo terčem oprávněné kritiky rodičů.

„Jako matka i jako dlouholetá kantorka to naprosto chápu. Jako starostka jsem zároveň odpovědná za gesci školství a zajištění dostatečných kapacit je od začátku mojí prioritou. Jsem ráda, že řešení s Poštovkou kolegové v Radě podpořili. Škola je dobře dostupná s parkováním pro osobní auta, a přitom nejde o dopravně frekventované, nebezpečné místo,“ dodává starostka Zajíčková.

Budova Poštovky se tak do doby otevření nového objektu v ulici Na Výši, na kterém se již pracuje, vrátí na seznam školských zařízení Prahy 5. Stavební úpravy, nákup nutného vybavení učeben a vybudování zázemí jsou naplánované tak, aby Poštovka mohla bez problémů prvního září přivítat místní prvňáčky ve školních lavicích. Městská část navíc zajistí každodenní ranní svoz prvňáčků z celé lokality Cibulek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…