Zajíčková (ODS): Rozjíždíme v Praze první společný projekt družstevního bydlení

05.05.2022 14:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k družstevnímu bydlení.

Zajíčková (ODS): Rozjíždíme v Praze první společný projekt družstevního bydlení
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Rozjíždíme v Praze první společný projekt dostupného družstevního bydlení Pětky a hlavního města. Za pět let tak budou u Radlické třídy stát dva samostatné obytné bloky s 266 byty. Třetina bytů bude určena pro bydlení lidí pracujících v potřebných profesích - pro učitele, zdravotníky nebo hasiče. Zbylé dvě třetiny pomohou třeba mladým rodinám.

Koupě nového bytu začíná být pro stále více lidí nemožná - jak kvůli neustále rostoucím cenám nemovitostí, tak i rostoucím úrokovým sazbám a postupnému utahování šroubů u hypoték. To říkají všichni už roky. Jenže dnes už byt v Praze stojí tolik, kolik dříve stála menší pyramida v Egyptě. My na Pětce ale chceme předražený trh s bydlením skutečně rozhýbat, proto místo slov zpracováváme studie družstevního bydlení a připravujeme se na jejich realizaci.

Investice s předpokládanými náklady kolem miliardy korun by měla poskytnout nové bydlení až o třetinu levněji oproti tržním cenám a navíc možnost rozložit náklady na více generací. A to už lidem reálně dává perspektivu vlastního bydlení.

Družstevní výstavba je trend, který kromě vyšší dostupnosti bydlení nabízí i jiné výhody. Třeba tak trochu narušuje to “not in my backyard” myšlení. Developera si vybíráme, automaticky ho bereme jako partnera a ne někoho, kdo pro zisk vytěžuje každý nezastavěný metr. Tím se odstraňují třecí plochy, různé spory a zdlouhavá vyjednávání, a tím se zároveň zvedá rychlost výstavby.

V rámci strategie rozvoje Prahy 5 připravujeme třeba desítky družstevních bytů v ulici Nad Koulkou a další. Pevně věřím, že to je cesta z bytové krize a jsem ráda, že Pětka je u toho. Můžeme ukázat lidem, že to skutečně otevírá cestu k vlastnímu bydlení, bankám, že to je rostoucí segment, a dalším městům, že to může fungovat i u nich. Velký dík všem, kteří na tom makají!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.