Zajíčková (ODS): Nová hygienická vyhláška vytváří prostor pro individuální přístup

14.08.2023 19:32 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hygienické vyhlášce pro školy.

Zajíčková (ODS): Nová hygienická vyhláška vytváří prostor pro individuální přístup
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Ředitelům a zřizovatelům škol denně svěřujeme skoro milion dětí. Místo toho, aby jim stát důvěřoval, rozvázal ruce a umožnil jim školy zodpovědně spravovat, hrne na ně další a další administrativu. Pojďme to změnit!

Pokud pro naše děti skutečně chceme moderní vzdělávací systém a dostatek míst, musíme ředitelům škol a obcím co nejvíce usnadnit adekvátní rozvoj jejich školských objektů.

Rozvíjet současnou školskou infrastrukturu, povětšinou mnoho desetiletí staré budovy, je dnes možné převážně s výjimkami z různých požadavků. Právě hygieny v krajích takových žádostí řeší stovky ročně. V součtu jde o tisíce hodin složitého připravování žádostí ze strany, tisíce hodin jejich vyřizování, měsíce průtahů, ale i desítky milionů korun zbytečně vyhozených oknem.

To bylo hlavním důvodem, proč jsem požádala hlavní hygieničku a pracovní týmy čtyř ministerstev o aktualizaci zastaralé hygienické vyhlášky pro školy.

Právě promyšlené snižování byrokratické zátěže a odstraňování duplicitních paragrafů je cestou k tomu, abychom v rostoucích regionech do školské infrastruktury investovali veřejné finance smysluplně, bez rozhazování, a ve správný včas.

Nová hygienická vyhláška se proto vymaňuje direktivnímu státnímu přístupu a vytváří prostor pro individuální přístup zřizovatele podle charakteru vzdělávací instituce. Školy budou mít nově možnost přizpůsobit se potřebám výuky a dětí, nikoli potřebám dvacet let staré vyhlášky.

Primárně však nová vyhláška klade důraz na ochranu zdraví dětí, to zůstává naprostou prioritou.

Těším se na otevřenou diskuzi hlavních aktérů regionálního vzdělávání u kulatého stolu a děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří se na přípravě nové vyhlášky podílejí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…