Zajíčková (ODS): Odklad nástupu do první třídy. Omezme to. Dobrá škola je připravena na všechny děti

14.12.2023 9:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odkladům nástupu dětí do prvních tříd.

Zajíčková (ODS): Odklad nástupu do první třídy. Omezme to. Dobrá škola je připravena na všechny děti
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Každé čtvrté dítě v Česku "potřebuje" odklad školní docházky - 5 x víc, než v jiných zemích!

Do celkové nezralosti se evidentně vejde cokoli. Ale skutečně jsme tak "celkově nezralý" národ, nebo je spíš opět chyba v systému?

Je to chyba. Chyba, která nás všechny stojí zbytečné desítky miliard ročně. Sedmileté děti ve školkách zabírají místo tříletým dětem, jejichž rodičům se komplikuje návrat na pracovní trh. Odložená první třída většině dětí nic nedá, naopak je v klíčovém věku brzdí v rozletu. Maturují pak i ve dvaceti, pozdě odchází na vysoké školy, pozdě vstupují na pracovní trh. I zde to stát stojí další zbytečné desítky miliard.

S koaličními poslanci se tomu věnujeme, nicméně apeluji nejen na ně, ale i na odbornou veřejnost: tento nekontrolovaný a velmi negativní trend musíme řešit okamžitou úpravou legislativy, a k tomu bude potřeba rychlá shoda.

Osobně se přikláním k bavorskému modelu, kde děti narozené do konce června na odklad nárok nemají, možný je pouze u dětí narozených v červenci, srpnu a září. Pro naše potřeby by pak stačila úprava dle našeho školního roku. Je to jednoduché řešení, které pomůže dětem, všem úrovním vzdělávacího systému, rozpočtu školství i budoucímu Česku.

Podpořme veřejnost, vysvětlujme rodičům, že strach ze selhání dětí je zbytečný. Ano, je tu část dětí, která skutečně čas navíc potřebuje, ale v naprosté většině jsou odklady zbytečné, protože dobrá škola je připravena na všechny děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…