Zajíčková (ODS): Stávku ve školství vnímejme jako příležitost

28.11.2023 17:08 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce.

Zajíčková (ODS): Stávku ve školství vnímejme jako příležitost
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Dlouhodobě upozorňuji své stranické i koaliční kolegy na to, že k reformě regionálního školství musíme přistoupit okamžitě. Nestačí pojmenovat chyby minulé vlády, odkázat se na to, že neprovedla potřebné změny, a přitom přešlapovat na místě.

Stávku ve školství vnímejme jako příležitost, jak naše vzdělávání konečně posunout vpřed. Já osobně postoj pedagogické veřejnosti respektuji a považuji za opodstatněný.

Nešťastné je pouze to, že si učitelé a studenti nechali svou legitimní stávku ukrást opozičními politiky a protivládními uskupeními. Ve stínu tak zůstává to podstatné - motivace samotných pracovníků v našem školství hlasitě se ozvat.

Stále více a více se ukazuje, v jak neuvěřitelně špatné kondici předala minulá vláda nejen veřejné finance, ale i samotné resorty, školství nevyjímaje. Ty obrovské peníze, které se do školství v posledních letech lily na dluh, pouze zakrývaly aktuálně viditelné kolosální problémy.

Ve srovnání s úspěšnými zahraničními vzdělávacími systémy je naše školství decentralizovaný kolos nekontrolovaně požírající peníze, za něž nenabízí adekvátní kvalitu výuky - to však není vina učitelů!

Řešením je školský systém konečně přenastavit tak, aby se peníze dostaly především k lidem, na kterých školy stojí - k učitelům, asistentům, kuchařkám i školníkům.

Současná situace si z mého pohledu vyžaduje větší odvahu na straně koaličních ministrů i poslanců, potřebné reformy zkrátka měly dávno běžet.

A konkrétně u školství měly běžet ve spolupráci právě se školskými odbory a školskou veřejností. Je to v jejich zájmu i v zájmu samotných dětí, které jsou nyní ve středu dění.

Vzdělávání se musí stát prioritou také pro zřizovatele. Posílení role obcí ve školském systému přinese efektivnějí správu a rozvoj školské infrastruktury. Obce mají ke svým školám nejblíže a jejich snahou musí být zajistit nejen bezproblémový, ale také finančně efektivní provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…