Zapletal (ANO): Česká parta popekonomů a politiků ignoruje fakta o brexitu

20.07.2016 14:30

Médii velmi protěžovaní čeští popekonomové (Šichtařová, Zlámalová, Kovanda aj.) píší o samotném průběhu brexitu a jeho důsledcích často děsné povrchní glosy, které novináři a čtenáři nepodrobují kritice, protože většina z nich věří ve správnost brexitu a ignoruje jakékoliv nesouhlasné názory. Víra je silnější než rozum a vědění.

Zapletal (ANO): Česká parta popekonomů a politiků ignoruje fakta o brexitu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Zapletal, zastupitel za hnutí ANO v Uherském Hradišti

Ekonomové píší a říkají nám, jak to vlastně všechno bude úplně v pohodě a bez obav o budoucnost. Realita při vyjednávání bude zcela jiná.

Fakta o brexitu:

1) Nelze zůstat na jednotném trhu a zároveň omezit svobodu pohybu

Svoboda pohybu je jedním z požadavků jednotného trhu. Británie je ekonomikou služeb a volný pohyb potřebuje. Jednotný trh má řadu pravidel. Odchodem ztratí možnost pravidla ovlivňovat. My, Poláci a spol. budeme vetovat v EU jakékoliv dohody s VB o omezení pohybu. Současně rychlým omezením migrace přijde státní kasa o miliardy liber ročně na daních s velkým dopadem na veřejné finance. Obyčejní lidé v Británii, hlasující proti východoevropským migrantům, budou strašně naštvaní, až zjistí, že volný pohyb zůstává.

2) Členské státy EU nechtějí podpořit euroskeptiky ve vlastní zemi, takže budou chtít tvrdou dohodu.

Euroskeptičtí ekonomové a politici (Václav Klaus senior, Petr Mach, Ivo Valenta aj.) si myslí, že postačí prostá smlouva o volném obchodu. Část se dokonce ve své sebestřednosti domnívá, že britský trh je tak cenný, že ho EU nebude moci opomíjet. To je pyšné tvrzení. Sobeckost a partikulární zájmy se v mezinárodních vztazích (pokud nejste USA) neodpouští (viz. Rusko a Ukrajina). V bilaterálních jednáních s EU budou Briti v jasné nevýhodě.

3) Dlouhé vyjednávání poničí ekonomiku VB

Nejnebezpečnějším bude pro VB a Mayovou stav, kdy se vyjednávání potáhnou celé roky. Žádné (skeptiky deklarované) „pouhé“ 2 roky vyjednáváni podle článku 50 smlouvy o EU. Británii hrozí mnohem delší 5-7 letá vyjednávání (viz. jednání EU s Kanadou). Briti jsou v pasti. Budou muset udělat všechno velmi rychle, protože bez obchodních dohod bude Velká Británie považována investory za nestabilní. Ekonomický tlak bude obrovský. A politický tlak bude ještě větší.

Proč? Bez povolení orgánů EU nemůže VB vyjednávat bilaterální smlouvy s jednotlivými členskými státy v průběhu procesu výstupu. Pro investory je to velmi dlouhé období nejistoty. Jak se asi zachovají?

4) Dotace britskému zemědělství a venkovu budou pokračovat

Briti musí zavést znovu a rychle pro každou část britské ekonomiky dotace, které platila EU. Brexit hodně sliboval všechno všem lidem. A mj. slibovali, že se zachovávají všechny dotace.

Premiérka Mayová: „Brexit znamená Brexit“. Co to je?

„Třešeň je třešeň“ a „kuře není kachna.“ Mayové nicneříkající sofisma opravdu nic neznamená. Odchod z EU je jedna věc, ale finální dohoda je zcela něco jiného.
Mayová bude muset vyřešit nejsložitější rébus v mezinárodních vztazích za poslední dekádu.

Článek 50 trestá každou zemi tak, aby žádná z nich nemohla vyjít z členství bezpečně. Británie by mohla přeskočit dvouleté vyjednávání a dohodnout se na prozatímním uspořádání a zůstat v rámci jednotného trhu, zatímco vyjedná svůj konečný Brexit. To by uklidnilo trhy. Ale proč by na to EU přistupovala? Takhle Brity drží v hrsti.

Nejpravděpodobnějším výsledkem výstupu bude, že VB prostě odsouhlasí všechny důležité požadavky druhého strany.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…