Zdechovský (KDU-ČSL): Občané EU jako bojovníci Islámského státu

25.10.2014 13:30

Uplynulých patnáct let čelí svět hrozbám islámského fundamentalismu a terorismu. V posledních několika měsících je toto riziko spojováno především s takzvaným Islámským státem (ISIS).

Zdechovský (KDU-ČSL): Občané EU jako bojovníci Islámského státu
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Islámský stát vznikl jako vedlejší produkt občanské války v Sýrii. Islámští fanatici podporovaní soukromými zdroji z muslimského světa během první poloviny roku 2014 zahájili ofenzivu v Iráku a prohlásili území, které mají pod kontrolou, za Islámský stát. Islámský stát je nebezpečný již díky svojí samotné existenci, která vede k prohloubení destabilizace regionu a hlavně díky bezprecedentnímu chování jeho bojovníků páchajících zločiny a vraždy.

Evropská unie a Spojené státy nyní čelí několika bezpečnostním výzvám. Jedná se zde totiž o skutečnou vojenskou hrozbu ze strany Islámského státu, jehož bojovníci se již pohybují v blízkosti hranic s Tureckem (hranic NATO). V tomto ohledu už Spojené státy podnikly určité kroky. Americká armáda provedla letecké nálety na vojenské pozice Islámského státu s cílem podpořit vzdorující Kurdy v Sýrii u hranic s Tureckem a pomoci pozemní protiofenzivě irácké armády.Podle slov Johna B. Bellingera, bývalého poradce prezidenta Spojených států, je současná situace řešitelná vzájemným ujasňováním pozic a společnou akcí EU a USA. V první polovině minulého desetiletí byla podle jeho slov Evropská unie více zaměřená na vnitřní bezpečnost a zdráhala se vojensky zasahovat. Poměrně velká pozornost je však nyní věnována tématu samotných bojovníků Islámského státu, z nichž někteří jsou občany Evropské unie a Spojených států.

Podle názoru Johna B. Bellingera je situace okolo mnohonárodnostního složení bojovníků Islámského státu velkým bezpečnostním rizikem a zároveň specifikem tohoto fundamentalistického hnutí. Což je skutečnost, která nutí Evropskou unii jednat.  Profesorka a předsedkyně institutu pro evropská studia na univerzitě Libre v Bruselu Anna Weyembregh je přesvědčena, že vzájemná spolupráce mezi EU a USA je důležitá především ve třech oblastech: vojenské (zásah proti Islámskému státu armádou), právní (postavit bojovníky Islámského státu mimo zákon) a administrativní (zavádění takzvaných "black listů"). Pro EU je otázka právní vymahatelnosti na občanech poměrně důležitým tématem. Beztrestný návrat občanů EU, kteří bojovali v milicích Islámského státu, tak nepřipadá v úvahu.Důležitým bodem spolupráce je proto nutnost zavedení propojené hraniční kontroly. Evropská unie a Spojené státy již pracují na systému, který by měl bojovníky Islámského státu identifikovat na hranicích a předat je spravedlnosti. Spolupráce EU a USA by tedy měla při postupu proti Islámskému státu nadále pokračovat tak, aby vedla k jeho úplnému zániku a potrestání všech zodpovědných osob.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.