Zelení: Právě jaderná energetika nás činí závislými na cizích zájmech

08.01.2019 10:45

Komentář na facebookovém profilu k přání Pirátů dostavět Dukovany nebo Temelín

Zelení: Právě jaderná energetika nás činí závislými na cizích zájmech
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Ekologie bez ideologie" znamená výstavbu nových jaderných bloků?

V době, kdy i ekonomové dávají za pravdu alternativám k jádru, tak Piráti chtějí dostavět Dukovany nebo Temelín.

Tahle cesta ale bude znamenat vysoké investiční náklady. U všech stavěných projektů dochází běžně k několikanásobnému prodražení odhadnuté ceny stavby. Takže se dají očekávat daleko drtivější ekonomické dopady, než dnes uvádějí vládní podklady. A zaplatíme to všichni!

„Pirát Jan Lipavský obíhá ambasády a chce postavit novou jadernou kapacitu. Plácá přitom páté přes deváté a energetice vůbec nerozumí. Jadernou energii považuje za nevyhnutnou, přitom je dnes ekonomicky zcela nereálná. Ekonomové i zástupci investorů varují před extrémními náklady, neschopností konkurovat a několikanásobným předražením stávajících projektů jaderných elektráren. Na jednom takovém zkrachovala i vlajková loď jaderného průmyslu Westingouse.

Lipavský také povrchně a nesprávně označuje zemní plyn za cestu k závislosti na Rusku. 100 % českých kontraktů na zemní plyn je přitom realizováno v Nizozemí a Německu a na rozdíl od Slovenska a Maďarska jsme na Rusku v oblasti zemního plynu nezávislí nejen obchodně, ale i dodavatelsky. Naopak jádro stavěné Rosatomem by vedlo ke geopolitickému průšvihu, který by nás postupně vytrhával z Unie a přimykal k Rusku se všemi negativními dopady a k radosti hradních poskoků," říká k pirátským výzvědám předseda Zelených Petr Štěpánek.

Právě jaderná energetika nás činí závislými na cizích zájmech. Dovoz jaderného paliva do reaktorů zvyšuje naši energetickou závislost. Jak uvádí česká státní energetická koncepce, s plánovaným rostoucím podílem jaderné energetiky poroste i naše závislost z dnešních cirka 50 % na více než 70 % v roce 2040. A v současnosti je jediným dodavatelem palivových článků Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…