Zelení: V Senátu se uskutečnilo veřejné slyšení na téma územní limity těžby

16.06.2015 12:00

Senátorka Jitka Seitlová ve spolupráci se Stranou zelených iniciovali na půdě Senátu veřejné slyšení na téma územní limity těžby hnědého uhlí, které proběhlo 15. června za účastni desítek odborníků, politiků i veřejnosti.

Zelení: V Senátu se uskutečnilo veřejné slyšení na téma územní limity těžby
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V Senátu vystoupili jak příznivci, tak odpůrci prolomení limitů. Ve věcné diskuzi vystoupil také německý expert Pao-Yu Oei z Technické univerzity v Berlíně, který hovořil o odklonu využívání hnědého uhlí v energetice a zkušenostech z Německa.

“Veřejné slyšení přineslo myšlenky ukazující zcela novou perspektivu budoucnosti kraje, změřenou na zaměstnanost v jiných odvětvích, než je těžba, a také jeho obnovu. Bylo přínosné, že jsme měli možnost srovnání faktů a všechny argumenty zpracujeme a poskytneme vládě, aby mohla kvalifikovaně rozhodnout,” uvedla senátorka za SZ a místopředsedkyně výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Jitka Seitlová.

“V diskuzi několikrát zaznělo, že bez uhlí z dolu ČSA se Česko obejde a přitom to nepřinese sociální kolaps. Region má obrovský potenciál a když se využije, bude nezaměstnanost nižší. Chtěl bych poděkovat panu primátorovi Mostu Paparegovi, který dle svého příspěvku již neusiluje o prolomení limitů a toto rozhodnutí nechává na odborném posudku a rozhodnutí vlády,” uvádí starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ).

“V Německu v obnovitelných zdrojích vzniklo sedm krát více pracovních míst, než kolik jich nabízí uhelný průmysl. Podle průzkumu by navíc dvě třetiny obyvatel Německa uvítaly odklon od uhlí. Spolková vláda v minulosti dokonce rozhodla o zmenšení jednoho z dolů. Německo je v odklonu od uhlí průkopníkem a považuji za důležité, aby Česko i Německo vzájemně sdíleli zkušenosti a zasazovali se o řešení, které bude na úrovni EU,” uvádí Pao-Yu Oei, expert na energetiku z Technické univerzity v Berlíně.

Záznam celého veřejného slyšení najdete na webu Senátu. Podporu Hornímu Jiřetínu a dalším severočeským obcím mohou lidé vyjádřit podepsáním petice Zachovejme limity, nebourejme domovy, k níž Strana zelených již dříve spustila informační kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…