Zelení: Zanedbané vily u Hradčanské? Míč je na straně developera

27.01.2017 16:25

Mediálním světem v posledních dnech oblétla zpráva o tom, že developerská firma Lordship vyzvala radnici Prahy 6 ke zboření chátrajících vil při ulici Milady Horákové. Záměr developera je však nutné nahlížet v celém kontextu.

Zelení: Zanedbané vily u Hradčanské? Míč je na straně developera
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Mediálním světem v posledních dnech oblétla zpráva o tom, že developerská firma Lordship vyzvala radnici Prahy 6 ke zboření chátrajících vil při ulici Milady Horákové.[1] Záměr developera je však nutné nahlížet v celém kontextu.

Firma Lordship koupila historicky cenné vily s jasným záměrem je nechat zbourat a na jejich místě postavit monolit 5 kancelářských budov. Nerespektuje stanovisko památkářů ani městské části Prahy 6, kteří by cenné vily chtěli zachovat pro příští generace. Památkáři a městská část přitom ovšem hájí veřejný zájem – požadují historické budovy zachovat a citlivě začlenit  do nového záměru, tedy respektovat urbanistickou tvář této diplomatické čtvrti Bubenče. “Pokud se takto budou chovat všichni vlastníci cenných historických budov v bezprostředním okolí, pak tu z nějakého kulturního dědictví nic nezbude." říká Karolína Brabcová, předsedkyně zastupitelského klubu Zelených.

Developeři se nyní zlobí, že zaběhnutá praxe – nechat dům nejdříve beztrestně zchátrat, pak zbourat a na místě postavit cokoli dle jejich rozhodnutí - se zvolna mění. Zatímco každý normální smrtelník žijící v památkově cenném domě musí respektovat stanoviska úřadů a vyjednávat s nimi o výměně každého okna, střechy či jiného architektonického prvku na domě, developeři dosud žili ve světě, kde se předpisy ohýbaly dle jejich přání.

Firma Lordship se nyní mediálním tlakem snaží obrátit veřejné mínění ve prospěch vlastních zájmů. “Developer chce maximálně zhodnotit svůj vklad a postavit co největší a nejvýnosnější objekt. Kdo jiný než městská část a památkáři by však měli požadovat takové řešení, které zachová umělecky cennou tvář této části Prahy?” ptá se Antonín Nechvátal, člen komise pro územní rozvoj a zelený zastupitel Prahy 6, který se kauze věnuje od roku 2011.[2]

[1] Např. http://bydleni.idnes.cz/letna-lordship-developer-bubenec-demolice-vil-fob-/stavba.aspx?c=A170119_115040_stavba_web.
[2] K tématu čtěte o podobné kauze: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/tak-zbourat-nebo-nezbourat-mou-vilu-pamatkari-ani-nenavstivili-stezuje-si-majitel-stavby--1682376

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…