Zemek (ČSSD): Dřevěná kniha ministra Fuksy je kladivem na české lesy

21.01.2011 21:44

Sociální demokracie nesouhlasí s opatřeními, které obsahuje tzv.Dřevěná kniha, což je koncepční materiál ministra zemědělství Ivana Fuksy k dalšímu hospodaření ve státních lesích.

Zemek (ČSSD): Dřevěná kniha ministra Fuksy je kladivem na české lesy

Realizace opatření, které navrhuje ministr, totiž hrozí rizikem, že způsobí nekontrolované drancování veřejných lesů. Jedním z opatření, s kterým koncepce počítá, je například zavedení obřích tendrů, které jdou na ruku několika velkým dřevařským firmám a prakticky vylučují účast menších firem a drobných podnikatelů.

Dalším rizikem je navrhovaný způsob prodeje dřeva, kdy ministerstvo prosazuje, aby těžařská firma dřevo jak vykácela, tak i sama ohodnotila, změřila a následně prodala. Při tomto způsobu je nejenom degradována role lesníků či revírníků, ale zároveň je tento způsob pro stát i méně ekonomicky výhodný, jak dokazují zkušenosti i z okolních států.   ČSSD má také obavy z toho, aby při snaze o maximalizaci zisku a co největší výtěžnost dřeva nebyly ohroženy další důležité funkce lesa, jako je například funkce rekreační či krajinotvorná, která přímo souvisí s prevencí vůči povodním.

Sociální demokracie proto apeluje na vládu, aby materiál v tomto znění neschválila a požadujeme, aby ministr Fuksa upustil od snah o skrytou privatizaci lesů a namísto toho při správě státních lesů prosazoval veřejný zájem.

Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD

Více:
Ministr Fuksa: Cesta k poctivé správě lesů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách