Zlín: Cena města pro legendu orientačního běhu, baťovce a patriota Aloise Lázničku

11.02.2023 17:29 | Tisková zpráva

Letošní Cenu města Zlína získá obuvnický vývojář a orientační běžec Alois Láznička. Zastupitelé města o tom rozhodli ve čtvrtek 9. února v tajné volbě v rámci svého pravidelného zasedání.

Zlín: Cena města pro legendu orientačního běhu, baťovce a patriota Aloise Lázničku
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Alois Láznička si cenu zaslouží za celoživotní práci zaměřenou na vývoj a výrobu obuvi a současně za výbornou reprezentaci města Zlína a České republiky v orientačním běhu, za rozvoj orientačního běhu ve Zlíně a za práci s mládeží,“ zdůvodnil primátor Jiří Korec.

Udělení ceny je spojeno s předáním výtvarného symbolu se znakem statutárního města Zlína a finanční odměnou ve výši 50 tisíc korun. Slavnostní předání se uskuteční v dubnu.

Alois Láznička se narodil 29. března 1936 ve Zlíně. Vystudoval Vysoké učení technické v Brně, kde získal inženýrský titul. Lásku ke sportu v něm probudil už v útlém věku jeho otec, aktivní sokolský instruktor. Alois se v mládí věnoval především gymnastice, atletice i lyžování. Nakonec zůstal u orientačního běhu.

První medaili získal v roce 1954, kdy vyhrál dorostenecký přebor republiky. V roce 1959, kdy ve Zlíně založil oddíl orientačního běhu, se poprvé dostal do mužské reprezentace. Vrcholem jeho kariéry byla účast na prvním světovém šampionátu orientačního běhu, který se uskutečnil v roce 1966. Následně se věnoval tréninku mládeže i rozhodcovské činnosti. Ve spolupráci s Magistrátem města Zlína založil v roce 2006 Zlínskou olympiádu škol v orientačním běhu. V roce 2014 byl uveden do české Síně slávy orientačních sportů.

Navzdory svému pokročilému věku stále sportuje. V roce 2022 získal na světovém šampionátu veteránských orientačních běžců dvě stříbrné medaile ve sprintu a na klasické trati, v roce 2018 slavil v Dánsku světový titul ve sprintu ve věkové kategorii 80+.

V profesní kariéře byl milníkem rok 1958, kdy nastoupil na místo konstruktéra ZPS Gottwaldov. Společně s několika kamarády ze zlínského oddílu orientačního běhu stál u zrodu vývoje a výroby obuvi pro orientační běžce. Později jako vedoucí zkušebny obuvnických strojů vyvíjel nové metody a technologie pro nejmodernější výrobu strojů na nové výrobní automatizované procesy výroby obuvi.

V roce 1985 pracovně vycestoval na dva roky do Mongolska. Jako vedoucí technik budoval v Ulambátaru velkokapacitní obuvnickou lepidlárnu. Ještě před odchodem do důchodu pomáhal modernizovat obuvnické továrny v Polsku, na Ukrajině, na Sibiři a v Alžírsku.

V letech 1995 - 2006 externě vyučoval na obuvnickém učilišti ve Zlíně. Je stále aktivním členem klubu absolventů Baťovy školy práce a rovněž skupiny, která zřizuje výrobní dílnu pro výuku studijního oboru obuvník. Podílí se také na vydávání časopisu Zpravodaj ABŠ (absolventů Baťovy školy).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…