Zlínský (SPD): Pokles porodnosti v souvislosti s očkováním?

10.03.2023 14:57

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2023.

Zlínský (SPD): Pokles porodnosti v souvislosti s očkováním?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vladimír Zlínský

Vážený, pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já si dovoluji navrhnout zařadit nový bod programu a měla by to být diskuse na téma dramatický pokles počtu narozených dětí v České republice v roce 2022, příčiny, důsledky a vyvození závěru a opatření. Předem tedy podotýkám, že to vystoupení bude opět mírně kontroverzní. Doufám, že nedosáhnu úrovně pana řeporyjského starosty. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Vycházím z článku pana doktora Tomáše Fürsta, uveřejněném 6. 2. 2023 na serveru inFakta s názvem Dramatický pokles porodnosti. Pan doktor Tomáš Fürst je vysokoškolský pedagog na Univerzitě Palackého v Olomouci a absolvent Matematicko-fyzikální fakulty v Praze a zabývá se matematickým modelováním.

Za prvních devět měsíců roku 2022 se u nás narodilo o 10 % méně dětí než v předchozích čtyřech letech. Ještě v prosinci 2021 jsou čísla normální, ale již v lednu 2022 je patrný téměř desetiprocentní pokles. Děti narozené začátkem ledna musely být počaty někdy koncem dubna 2021. Tedy příčiny poklesu je třeba hledat v něčem, co nastalo na jaře v roce 2021. Stejný obraz se objevuje i v zahraničí. A teď toto je mimořádně zajímavé. Objevuje se to ve Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Německu, Švýcarsku, ale nevidíme tento obraz ve státech jižní Evropy, třeba v Itálii nebo ve Francii. Je navíc mimořádně znepokojivé, že ani po devíti měsících nevidíme žádné známky návratu k normálu ani u nás, ani v zahraničí. Zatím nemáme výsledky za poslední tři měsíce roku 2022. Ty budou teď někdy v březnu 2023.

Bohudík tato hodnota aspoň zatím ani neklesá. Věková kohorta nastávajících rodičů byla tedy naočkována právě v době května 2021 a dále. Data z ostatních zemí ukazují přesně stejnou časovou souvislost. Skokový pokles porodnosti nastává asi devět měsíců po začátku očkování věkové kohorty rodičů. Nelze nezmínit jiné možné příčiny tohoto fenoménu. Občané ve vyspělých zemích mohli reagovat masovým společným chováním na pandemii covidu, možné obavy následků vakcinace či působil jiný neznámý společenský nebo přírodní fenomén. Například mě napadá jiná mutační varianta covidu SARS-CoV-2 či jiný patogenní vliv.

Skokový desetiprocentní pokles počtu narozených dětí v České republice představuje problém, který ohrožuje budoucnost naší společnosti, a proto vás, kolegové, vyzývám k diskusi na toto téma, které hodnotím jako extrémně důležité. Považuji za žádoucí, abychom požadovali jako zákonodárci a volení zástupci lidu transparentní, tedy průhledné, bez zamlčování a mlžení, vyšetření tohoto fenoménu prostřednictvím kompetentních orgánů, které zatím zarytě mlčí stejně jako většina médií hlavního proudu, podotýkám kromě Deníku N, který se k tomu vyjádřil, a časopisu Echo 24. Pokud se podaří identifikovat příčinu, tak je nutné jasně popsat její parametry, provést analýzu následků a z toho vyvodit patřičné závěry, aby se podobná situace neopakovala či se přijala opatření, která minimalizují následky dané příčiny. Dále je třeba se zamyslet nad tím, jakým způsobem zvýšit porodnost naší populace, ať již tento pokles má jakoukoli příčinu a bude mít jakýkoli vývoj. Pouhé přihlížení úpadku natality, tedy porodnosti, povede během několika generací k exponenciálnímu poklesu počtu jedinců původní populace se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Pane předsedající, požadoval bych nebo prosil bych to zařadit po pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…