„Mají smůlu“. Fiala a role Okamury? Hlas zevnitř k Babišově rozhodnutí

13.02.2023 14:34 | Komentář

Proč Andrej Babiš nakonec neodešel ze Sněmovny? Jak toto rozhodnutí přivítala pětikoalice? Babišovo rozhodnutí o další politické budoucnosti hodnotí politolog Jan Kubáček, podle něhož v dané situaci neexistovalo lepší řešení. A vládní koalice? „Mají smůlu, už chtěli slavit, že Babiš odejde a dá jim příležitost to prezentovat jako jejich velké vítězství. Vzal jim vítr z plachet,“ míní náš důvěryhodný zdroj ze Sněmovny.

„Mají smůlu“. Fiala a role Okamury? Hlas zevnitř k Babišově rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: „Pane premiére, vy nejste chlap, který má odvahu a který chce bojovat za svobodu a demokracii. Vy jste normální srab!“ udeřil Okamura

Andrej Babiš v půlce minulého týdne oznámil své rozhodnutí o další politické budoucnosti. Zůstává poslancem i předsedou hnutí ANO. Pouze mluvil o tom, že se hnutí bude snažit více mediálně zdůrazňovat jiné tváře, hlavně Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

„Budu pomáhat lidem, dál budu jezdit do regionů a budu se dál potkávat s občany. Své mediální a společenské aktivity omezím, abych mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti, nebudou se tak na mě moct vymlouvat a odvádět pozornost od asociální vlády,“ vysvětlil Babiš, proč nebude usilovat o tolik mediální pozornosti.

Jaké bude mít rozhodnutí Andreje Babiše vliv na hnutí ANO i úspěch v příštích sněmovních volbách? Nakolik to může být úspěšná strategie? Vysvětluje politolog Jan Kubáček. 

„Andrej Babiš získal 2,4 milionu hlasů, vzhledem k situaci budou přicházet opatření nepříjemná vůči široké veřejnosti, vláda Petra Fialy je stále nepopulární a nemyslím, že se to změní. V takové situaci by voliči nechápali Babišův odchod z politiky, proto jeho rozhodnutí bylo nutné. Voliči by to brali tak, že je proti vlně zdražení a dalších komplikací nechává osamocené a de facto si řeší jen svou pozici, když neuspěl v boji o Hrad. Odchod by byla škodlivá a voličsky nepřípustná reakce. Andrej Babiš si sáhl na voliče, kteří ještě nedávno o jeho volbě neuvažovali. Pokud se tomuto typu voličů bude věnovat, má šanci si je udržet a zakotvit je pod barvami hnutí ANO,“ má jasno politolog.

Pokud by Andrej Babiš opustil Poslaneckou sněmovnu, přenechal by ji podle jeho slov Tomiu Okamurovi. „Ten by mezeru zcela vyplnil pro sebe a SPD. Ne že by na to Alena Schillerová, Karel Havlíček, Patrik Nacher a mnozí další nestačili, ale tím, že oni neumějí emoční promluvu. Tu ovládá Tomio Okamura a okamžitě by na tuto část voličů Andreje Babiše začal cílit a ve výsledku by na tom mohl posílit a vyrůst. Budou-li v budoucnu nějaká zásadní hlasování o zvyšování daní, restrikcích vůči živnostníkům, změnách stavebního spoření či zvýšení věku odchodu do důchodu, jsou to přesně momenty, kdy je pro hnutí ANO důležité a výhodné, aby tam vystupoval Andrej Babiš a nepřenechal prostor Tomiu Okamurovi. Konkrétní a odbornou argumentaci zvládne a obhájí si Alena Schillerová s Karlem Havlíčkem, ale emoční stránku musí obsáhnout Andrej Babiš. Tomio Okamura by jinak tento potenciál vyluxoval sám pro sebe,“ říká Jan Kubáček.

„Souvisí s tím přednostní právo vystupování ve Sněmovně. Hnutí ANO tolik přednostních práv nemá a odchodem Andreje Babiše by o jedno z nich přišlo, což by bylo velmi nepraktické. Další důležitý důvod je, že současná situace umožní lépe vyprofilovat nástupce Andreje Babiše. Pokud by za sebou hlasitě bouchl dveřmi nyní, vedlo by to k tomu, že by se ti korunní princové a princezny začali sekat mezi sebou. Tím by roztříštili hnutí ANO a začali ztrácet. Jestli něco volič hnutí ANO naprosto nesnáší, je to frakcionářství, sekání se mezi sebou, spory a tříštění sil. Setrvání Andreje Babiše v poslanecké lavici je pro mnohé garance, že jde o hnutí ANO, které znají, že jde o program, který garantoval sám Babiš, a že tam nebudou žádné bojůvky, personální spory a další negativa,“ konstatuje.

Doplňuje, že šéfem hnutí ANO přednesené řešení současné situace je v dané situaci ideální. „Andrej Babiš se bude chtít sice trochu upozadit, zároveň si ale v důležitých situacích ponechá potřebný prostor. Pro budoucnost hnutí ANO to je nejlepší řešení, protože to umožní bez politikaření a hádek vyprofilovat nástupce. Spory by byly devastační. Vždy na to doplácela ČSSD nebo ODS a hnutí ANO by to neminulo. Český volič nemá rád praní špinavého prádla navenek, nemá rád sekání se mezi sebou a souboje o moc v přímém přenosu. V rámci dané situace nebylo pro Andreje Babiše lepšího řešení,“ dodává Jan Kubáček.

Velmi podobně vidí situaci i hlasy zevnitř Poslanecké sněmovny. „Logicky se tady hodně lidí těšilo, že Babiš poslanecký mandát položí. Jeho setrvání jak tady, tak v čele ANO vrhá dost špatné světlo na povolební prohlášení Fialy, že jsme svědky začátku konce Babišovy éry. Vzal jim vítr z plachet, když zůstal. V opačném případě by to hlasitě slavili jako vítězství, dosáhli by konečně svého a zbavili se po letech největšího soupeře. Mají smůlu, protože se těšili, jak budou svým voličům říkat, že zbavili zemi Babiše. Na výpady a kritiku by pochopitelně Babiš mohl reagovat na sítích nebo v médiích, ale to není totéž jako se postavit před pultík na plénu Sněmovny. Žádný konec Babiše se evidentně nekoná a dnes výborně vidíme, jak hodně premiér přestřelil, když ho předčasně ohlašoval. Prohrál sice prezidentské volby a žádná prohra není příjemná, z druhé strany získat skoro o milion voličů navíc proti sněmovním volbám, to je také dost slušný výkon,“ vysvětluje náš zdroj z Poslanecké sněmovny.

Zajímalo nás také, jak rezonovala Babišova slova o tom, že hnutí ANO bude usilovat o voliče ČSSD a SPD. „Sociální demokracii bych nechal stranou, ta už fakticky neexistuje. Nedávno měli sjezd, který proběhl prakticky bez zájmu médií, skoro nikdo nepřišel. Babiš to samozřejmě ví, takže ty výroky mířily především na SPD a Okamuru. Z mého pohledu nešlo ani tak o ohlášení začátku tažení na voliče SPD jako spíš o vzkaz Okamurovi za to, že ho odmítl přímo podpořit v boji o Hrad. Říká sice, že doporučili svých lidem nevolit Pavla, ale to ani omylem není totéž jako říci ‚volte Babiše‘. Proto bych víc věřil tomu, že si tím chtěl jen vypořádat účty než cokoli jiného. Pakliže by chtěl reálně pouze cílit na voliče SPD, dělal by to jinak. Skrytě, výběrem a nastolováním témat, marketingově, a nikoli prohlášením na kamery,“ doplňuje náš sněmovní zdroj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Babiš je stratég, ví co dělá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 13.02.2023 15:53:41
A. Babiš je dobrý stratég, i když mnohdy svým projevem působí spíš jako chaotik. Česká politická scéna se neustále vyvíjí a s tím se vyvíjí také formování praktikování českého demokratického systému dle ústavy a celého právního řádu. V těchto prezidentských volbách A. Babiš zjevně o vítězství ani nestál, protože pokud by potom chtěl naplnit své sliby, tak by se nutně musel dostat do sporu a přetahovat s našimi kolonizátory a politickými mafiány, což v době, kdy tito imperátoři jsou na válečné stezce s Ruskem by nebylo nic příjemného, zvítězit by jaksi ani nemohl a dost možná by mu šlo i o život. Takže poslední volby asi rád přenechal zjevně bezpáteřní, všehoochotné, zkorumpované, kolaborantské a vlastizrádné sebrance, která za 30 stříbrných ráda odtancuje a odkývá vše, co se po ní z poza velké louže chce. A. Babiš má teď 2,5 roku na to, aby nechal Fialu a jeho sebranku se totálně historicky znemožnit, aby jej lid roztrhal na cucky a on sám přitom neutrpěl, no a v roce 2025 s přehledem a na celé čáře vyhrál parlamentní volby, případně se stal premiérem, ale především, aby nejpozději, nejpozději za 5 let s přehledem už vyhrál nové prezidentské volby. Prezident není žádný cirkusový medvídek, ale hlava státu - lídr, vůdce, stratég, který jmenuje premiéra a vládu, takže podobu vlády má jednoznačně ve svých rukou, z čehož takto vyplývá vše. Havlíček bude dobrým premiérem, což je výkonná role a Schillerová bude vládnou v parlamentu, což už dnes zvládá velice dobře, přímo bravurně.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…