John přiznal vinný sklípek, komunisté nic

08.07.2010 7:04

Na dotaz Hospodářských novin, s jakým majetkem vstupují novopečení poslanci do sněmovny, odpověděla i přes veškeré předvolební řeči o transparentnosti pouhá polovina z nich.

John přiznal vinný sklípek, komunisté nic

Ochota nových poslanců zveřejnit své majetkové poměry nedosáhla takové výše, jak by se mohlo od „nové a transparentní" sněmovny čekat.

Nových poslanců je celkem 115, majetkové přiznání zaslalo pouze šedesát z nich. Například Věci veřejné, které před volbami slibovaly největší transparentnost, majetková přiznání na internetu a podobně. Z 24 poslanců jich však majetkové přiznání zaslalo jen 16, což je šedesát šest procent, ale pořád nejvíce ze všech ostatních stran.

Žádný komunista majetek nepřiznal

TOP 09 zaslala 62 procent odpovědí. Politikům zavedených stran se do majetkových přiznání nechtělo už vůbec. Z ODS dorazilo 53 procent dotazníků, z ČSSD dokonce jen 33 procent a od komunistů ani jedna.

Výši majetku odmítl odhadnout například budoucí ministr dopravy Vít Bárta. Zrovna u něho je to však hodně podstatné, kvůli jeho vazbám na firmu ABL. Dalo by se tak dobře spočítat, jestli po vstupu do politiky zbohatl nebo ne.

Mám vinný sklípek a nerozdělený majetek se Zlatou

Předseda Věcí veřejných Radek John zmínil příjmy z nájmů a vlastnictví vinného sklípku v Mikulově. „Na bankovních účtech, ve fondech, pojistkách, penzijním připojištění jsme měli s manželkou Zlatou Adamovskou uloženo kolem pěti milionů korun. Po rozvodu v dubnu jsme si tuto částku ještě přesně nerozdělili," přiznal otevřeně John.

Někteří politici ODS zase odkázali na čestná prohlášení, která odevzdali na svých radnicích. Učinila tak například Lucie Černochová nebo David Vodrážka.

Nic jsem neukradl a ani nehodlám, rozčílil se Pecina

Exministra vnitra Martina Pecinu dotazník přímo pobouřil. „Mám prověrku na stupeň tajné. Každý rok dělám přiznání, skutečně nevím, proč bych měl být vaším listem skandalizován. Nevím, jak mám odhadnout cenu svého domu, který jsem koupil v roce 1999. Takže prosím, dejte mi svátek. Akcie nevlastním, v řádném orgánu nesedím, nic jsem neukradl, ani nehodlám," napsal zpět Pecina.

Jedním z nejzajištěnějších poslanců je podnikatel Michal Babák z Věcí veřejných. Straně dal sponzorský dar šest milionů. Podle majetkového přiznání má největší majetek, ale také největší dluhy. Špatně si nežije ani Karolína Peake, rovněž z Věcí veřejných.

Více:

Majetný poslanec ODS odešel, aby nebyl červený hadr

Noví poslanci: brigádníci, zemědělští akcionáři a hokejista

Řebíček přiznal jachtu. Vlček téměř čtyřmilionový dluh

Foto:Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…