Má smysl pokračovat s Visegrádem? Souhlasili všichni, jen Pirát spustil o ponižování s Orbánem

06.03.2024 19:45 | Komentář

Názorový rozdíl na řešení války na Ukrajině není důvod ke konci spolupráce v rámci V4. Vyplývá to z ankety PL mezi českými politiky. Ti se postavili za jednoznačné pokračování formátu, který vznikl k obhajobě společných zájmů čtyř zemí ve střední Evropě. Odlišně to viděl pouze pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, podle něhož jsou summity V4 vyhazováním peněz a vystupování po boku Fica s Orbánem pro zbylé dva lídry sebeponižování.

Má smysl pokračovat s Visegrádem? Souhlasili všichni, jen Pirát spustil o ponižování s Orbánem
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Summity Visegrádské skupiny, které se před několika dny v Praze uskutečnily, vedly některé politiky a komentátory k zamyšlení nad tím, zda má ještě smysl v tomto formátu pokračovat. Podle některých je dokonce mrtvý a není důvod ho udržovat při životě. 

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50012 lidí

Důvod? Setkání politických lídrů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ukázalo rozštěpení V4 vedví v otázce Ukrajiny a řešení tamního konfliktu. Praha s Varšavou se totiž na věc dívají zcela odlišně od Bratislavy a Budapešti. 

Premiéři Robert Fico a Viktor Orbán odmítají pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajincům a zdůrazňují, že válka nemá vojenské řešení, ale je třeba začít hledat možnosti příměří a vyjednávat o míru. Oproti tomu Petr Fiala s Donaldem Tuskem jasně stojí za dalším vyzbrojováním a vojenskou podporou Ukrajiny, protože prý nelze připustit, aby Rusko vyhrálo.

Tato rozpolcenost sice nebyla ničím novým a všichni už před premiérským a parlamentním summitem V4 věděli, v čem se politici shodnou a v čem rozhodně nikoli. Přesto se otázky budoucnosti visegrádské čtyřky opět objevily.

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na politiky napříč celým spektrem s anketní otázkou, zda má formát V4 ještě smysl, anebo bychom ho měli „odpískat“ jen proto, že Viktor Orbán a Robert Fico mají jiné názory.

„V4 smysl zcela určitě má a v minulosti ho několikrát významně prokázala. Máme společné DNA postkomunistické zkušenosti, a tím i kritického pohledu na některé blázniviny zemí bývalé západní Evropy. ‚Wir schaffen das.‘ V manželství se také hned nerozvádíte, když máte s manželkou na něco jiný názor. Ostatně ti, co chtějí rozpouštět V4, by měli usilovat např. o rozpuštění vládní koalice, protože tam jsou také strany s diametrálně odlišnými názory. Takže klídek a V4 držet!“ vyzývá senátor ODS Tomáš Jirsa.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura připomněl, že Visegrádská skupina vznikla jako platforma pro hájení společných zájmů středoevropských zemí. „Bohužel česká Fialova vláda a nová polská vláda na tyto zájmy rezignovaly a jsou poslušnými lokaji Bruselu a USA. Jejich vlády ale padnou a následující vlády se, doufejme, ke kořenům Visegrádu vrátí. Vždyť Slovensko, Maďarsko i Polsko jsou nám nejbližší země,“ uvádí Okamura.

„Tento formát dává prostor pořád mít otevřenou diskusi s Ficem a Orbánem. Izolovat je můžeme, ale pak tento dialog nahradí Rusko,“ varuje lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle šéfky KSČM a europoslankyně Kateřiny Konečné není odlišnost názorů, ať už na Ukrajinu nebo jakékoli jiné téma, důvodem k utnutí komunikace. „Naopak je v zájmu diskuse a demokratických hodnot, které údajně Fiala i s celou koalicí tak uznává, o to bedlivěji poslouchat argumenty všech stran. Pan Orbán i Fico evidentně naslouchají a i přes mohutný nátlak si zachovávají vlastní názor. Papouškování názoru ambasády USA nebo Bruselu dokáže každý a myslím, že je na čase tomu říct STAČILO! Takže za mě jednoznačně pokračovat v rámci jednání na úrovni V4 a snažit se skrze tuto platformu hájit národní zájmy regionu. I když u Fialy pochybuju, že termín ‚národní zájem‘ mu něco říká,“ poznamenala.

Zcela opačný názor na věc nabízí pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. „Summity V4 se staly plýtváním časem a penězi daňových poplatníků. Mluvme přímo s Tuskovou vládou v Polsku, setkávat se s Orbánem nebo Ficem je jen mediálním sebeponižováním,“ je přesvědčen.

„Formát států V4 má svou historii a tradici, na které vznikl. Nelze přece rušit fungující formát jenom proto, že dva současní premiéři jsou na základě domácích voleb prounijní a druzí dva nikoliv a obdobně je to i v otázkách postoje k Ukrajině. Příště to mohou by další dva jiní premiéři. Naopak, tento formát má svou cenu udržovat, třeba pro prosazování zájmů v EU, na kterých panuje shoda. Dokonce si myslím, že by se tento formát mohl časem rozšířit na formát V4+ o další státy, jako Rakousko, Slovinsko a některé další, jejichž hlas by bylo mnohem více slyšet na různých summitech,“ konstatuje poslanec SPD Radovan Vích.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí

Podle názoru nezávislé senátorky Jany Zwyrtek Hamplové V4 má smysl. „Ze tří důvodů – za prvé je třeba Fialu a Tuska hlídat a krotit, za druhé mít informace o jejich záměrech, a za třetí po volbách doufejme, že nový premiér nastaví poměr tři ku jedné. Navíc není uzavřena otázka dalších členů. Tedy patovou situaci vnímám jako přechodnou, i když je velmi smutné, že Fiala s Tuskem střední Evropu i své země zrazují, když nehájí jejich zájmy,“ má jasno.

„V4 absolutně smysl má a je to pro Českou republiku důležitá mezinárodní kotva. Neměli bychom zaměňovat dlouhodobé zájmy našich zemí se současnou krátkodobou politikou, která může být vlivem různých vlád rozdílná. Jsem pro zachování a rozšiřování spolupráce v rámci V4,“ reagoval šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta.

První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek je rovněž přesvědčen, že visegrádská čtyřka smysl stále má. „Odpískat je potřeba – čím dříve, tím lépe – eurounijní podržtašky typu Tuska či Fialy. Tihle kolaborantští týpci jsou s to spolu se svými eurosoudruhy dovést naše země i celou Evropu až k hořkému konci. Rozbití V4 je jedním z kamenů jejich destrukční mozaiky,“ míní.

„Menší země by určitě měly spolupracovat. Snažil bych se ke spolupráci oslovit i například Slovince nebo pobaltské země. Ať je nás víc,“ navrhuje šéf Sociální demokracie Michal Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V téhle zemi nebude nikdy klid a relativní pohoda jako třeba v Rakousku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 06.03.2024 20:28:31
Fialova odporná pseudovláda totiž vychýlila kyvadlo moci tak hnusným způsobem, že po volbách se bude muset na pár let vychýlit na stranu opačnou, aby bylo poté možnost dobrat se nějaké stability a vládnout střídmě a ku prospěchu občanů. Ze sračkoidní, odpudivé, vlezdořitní zahraniční politiky, z poklonkování Bruselu a USA, podporování hnusných neziskovek, nabírání krimigrantů, podporování válek a podělávání se před Západem budeme muset přejít na nějakou dobu na tvrdý Ficorežim, tvrdší Fica samotného, poslat Brusel s jeho pomatenci do řiti kam patří, PODPOROVAT V4 + Rakousko velice jasně a nesmlouvavě a vytvořit ze států bývalé východní Evropy protipól užvaněné politické dekadence bývalého Západu. Jinak nás ta Fialova vlezdoprdelnost zničí navěky. Pávka donutit, aby přísahal V4 (je v přísahání zběhlej) a celé to tady zlepšit a pracovat hlavně pro české lidi. V tomto západoukrajinském bordelu, kterým dnes Česká republika je, je nutné provést tvrdý politický řez. Nejvyšší čas!

|  13 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…