Prdelí tam žehlí židli kdekdo! Ať ČT vyhodí 1000 lidí, řekl starý Klaus a začalo něco neskutečného

11.06.2018 20:52 | Zprávy

ANKETA „Prdelí tam žehlí židli prostě kdekdo!“ „Trochu mi to připomíná padesátá léta, kdy intelektuálové měli jít do dolů.“ Ostrá slova padala v souvislosti s vyjádřením bývalého prezidenta Václava Klause, který v Partii na Primě nepřímo doporučil nejen snížení počtu pracovníků ČT, ale hned jim nastínil i možnost slibné kariéry třeba v automobilovém průmyslu. „Nevím, jestli by německé automobilky zrovna zajásaly, kdyby auta opravovali lidé z této profese,“ poznamenal spisovatel Hynek Klimek. „Poslala bych je někam, kde by pochopili, co je to pokora vůči divákovi, který si je jen tak mimochodem platí z vlastní kapsy,“ uvedla bývalá poslankyně a známá novinářka Jana Lorencová. ParlamentníListy.cz požádaly o názor osobnosti, které s ČT spolupracují nebo spolupracovaly, herce, politiky i firemního sociologa.

Prdelí tam žehlí židli kdekdo! Ať ČT vyhodí 1000 lidí, řekl starý Klaus a začalo něco neskutečného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

V Partii na Primě hovořil bývalý prezident Václav Klaus také o nezaměstnanosti, která je u nás nejnižší ze všech zemí v EU. I když je tato věc na jedné straně k potlesku, na druhé straně skutečnost chápe i jako výzvu, aby se s pracovními silami zacházelo co nejefektivněji. Rozdíl v počtu odpracovaných hodin na zaměstnance za rok u nás a v Německu je totiž podle něj „nekonečný“, což znamená, že hodiny v zaměstnání proflákáme. Prostor je podle bývalého prezidenta k uvolnění řady pracovníků z míst, kde je přezaměstnanost a volná pracovní morálka. Tyto síly by mohly být užitečné jinde, a tak poskytnou ekonomice jistou volnost. Pro příklad sáhl do mediálního prostoru a připomenul, že Český rozhlas chce propustit sto zaměstnanců, což je podle něj revoluční věc. Jen by jich mohlo být více. „Čekám, kdy Česká televize řekne, že když rozhlas 100, tak my 1 000 uvolníme a všichni tito lidé by mohli pracovat třeba v automobilovém průmyslu a zvýšit potenciál českých subdodavatelů pro německé automobilky,“ navrhl Klaus. Na to, jestli by jeho nápad v souvislosti s Českou televizí mohl být hodný pozornosti, jsme se ptali osobností kulturního i politického života.

Vždyť v automobilce dělají samí Poláci a Rumuni…

Herec Jan Kuželka, který se na televizních obrazovkách pohybuje přes čtyři desetiletí, se domnívá, že Klaus má v podstatě pravdu. „Vždyť v automobilce dělají samí Poláci a Rumuni… Kdyby byli uvolnění z práce noví lidé, mohli by přijít,“ upozornil. Práci České televize si ale pochvaluje, protože s ní má jen dobré zkušenosti. „Nakonec byla to jediná televize, která dříve existovala, a já jsem s nimi udělal desítky, desítky věcí, na které rád vzpomínám. Samozřejmě dnes tam působí zase jiní lidé, ale neřekl bych, že točí špatné věci. Akorát to s největší pravděpodobností stojí strašně peněz,“ dodal. Pokud budou mít v pořádku hospodaření, nemá nic proti. „Kdyby dotovali filmy, na které lidé nebudou chodit, tak je to špatně. Ale pokud natočí něco, na co se dá dívat a lidé to budou kvitovat, pak je vše v pořádku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. A zda je podle něj právě Česká televize vhodným místem, kam by se mělo sáhnout kvůli přezaměstnanosti pro sílu vhodnou jinde? „No, když se podíváte na ten obrovský moloch, který je jako malé město, nevím, jestli všichni lidé mají opravdu takové zařazení, že tam musejí být. Ale nedovedu na to odpovědět. Nevím, co tam kdo dělá,“ reagoval Kuželka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…