Předčasné volby v ohrožení? Někdo má neklidné spaní. Ve hře je fígl na Zemana

12.08.2013 12:44

Předčasné volby nejsou až tak jisté, jak se zdálo hned po hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Někteří poslanci TOP 09 a ČSSD totiž pod podmínkou anonymity teď tvrdí, že pro rozpuštění sněmovny pod nejrůznějšími záminkami hlasovat nebudou. Pokud by se přesto podařilo dolní komoru rozpustit, počítají parlamentní strany s fíglem za podpory prezidenta.

Předčasné volby v ohrožení? Někdo má neklidné spaní. Ve hře je fígl na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, při němž padl mýtus "stojedničkové" koalice, se výrazně přiblížily předčasné parlamentní volby. S jejich vyvoláním to však až tak jednoduché nebude. Mezi poslanci stran, které deklarují úmysl rozpustit sněmovnu, jsou tací, kterým je tento záměr vysloveně proti srsti. Několik poslanců se na ParlamentníListy.cz v posledních dnech obrátilo s informacemi, které ukazují, že předčasné volby jsou sice aktuální téma, ale rozhodně nejsou jisté. Mnoho zákonodárců totiž nechce ztratit své lukrativní postavení.

„A co budu říkat doma, ještě před Vánoci? Že mě tlačí předseda, abych hlasoval pro rozpuštění sněmovny, pak se tam nedostanu a budu doma, no tak lehké to pánové mít nebudou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden ze zástupců TOP 09. „Všechno řídí Kalousek, Karel jen opakuje, už toho mám dost a jsem rozhodnutý, a to nejsem sám, že prostě do sněmovny nepojedu,“ doplnil s tím, že naše redakce nesmí uvést jeho jméno. „Jsme domluveni, že Kalouskovi zavaříme,“ řekl závěrem.

Místopředsedkyně TOP 09 si nerozpuštění sněmovny nedovede představit

„Mně o tom není nic známo. Já jsem viděla ve středu ve sněmovně podpisy všech 42 členů našeho poslaneckého klubu, takže o tom, co říkáte, mi není nic známo. To, že by se Poslanecká sněmovna ale nerozpustila, si nedovedu představit,“ kontruje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle našich informací, které se potvrdily jak z levicových, tak z pravicových řad poslanců, došlo ještě před hlasováním o nedůvěře Rusnokova kabinetu hned k několika zákulisním jednáním. Tím klíčovým bylo zprostředkované předání informací mezi Miroslavem Kalouskem a Bohuslavem Sobotkou. „Ti dva si rozumí a Sobotka jen málokdy neudělá, na čem se s Kalouskem dohodnou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z vysokých činitelů ČSSD.

Podle poslanců ODS se Kalousek měl dohodnout se Sobotkou

„Jejich spojení spočívalo v tom, že Sobotka na oko podpoří Haška, tedy Zemana a Rusnoka, ale ve finále ví, že se rozpadne 101. O tom se vědělo dlouhodobě, jelikož Hrdlička pracoval na pražských poslancích přibližně měsíc,“ dodal. „Takže Sobotka si zachová tvář a Hašek s Tejcem ve finále prohrají,“ uvedl ještě. Podobně se nám vyjádřili i poslanci ODS. „Kalousek se měl dohodnout se Sobotkou, obvykle je jejich prostředníkem Dienstbier,“ řekli.

Jak ParlamentníListy.cz dále zjistily, s předčasnými volbami nyní souhlasí prakticky jen Věci veřejné a komunisté. Vojtěch Filip má sice podle našich informací problémy s některými jmény na kandidátce KSČM, ale jak nám řekl jeden z komunistických předáků „s Mirkem Kalouskem jsou letití kamarádi a my, soudruzi, nemáme problém s předčasnými volbami.“ O poznání horší je to ale, jak bylo napsáno výše, se sociální demokracií a TOP 09.

Marek Benda nic nedělá, snaha o zachování sněmovny není koordinovaná

Poslanci, které ParlamentníListy.cz oslovily, však oficiálně hovořit nechtějí, a to především ze strachu z Miroslava Kalouska a Jeronýma Tejce. Oba se prý někdy chovají podobně a výhrůžkami ztrátou míst na kandidátce jsou proslulí. „I tak vím alespoň o dvaceti, kteří se dohadují, že prostě nepřijedou, že v té sněmovně nebudou a nahrají tak ODS,“ uvedli dva poslanci. Jsou však skeptičtí z pozice Marka Bendy, předsedy poslaneckého klubu ODS. „Namísto aby jednal, nedělá nic, takže to není moc koordinované a bojím se, jak to celé dopadne,“ řekl jeden ze zástupců dolní komory Parlamentu.

Nyní je to tak, že ODS je proti předčasným volbám, poslanci Kalousek, Tejc, Hašek a šéf ČSSD Sobotka bojují o vzájemný vliv. „To máte jednoduché, pokud se něco nepředvídatelného bude dít v klubu ČSSD, příští rok už Tejc nemusí být předsedou klubu a nemusí mít svůj extrémně vysoký, oficiální plat. Hašek to sám celé neutáhne. Sobotka navíc čeká na to, jak se za něho postaví Zaorálek. V boji o republiku je jeho parťák Kalousek, ale preference TOP jsou hodně nízké, a kdyby TOPka prohrála, končí prakticky v politice i Sobotka, protože ho převálcuje Hašek, bude to jistě zajímavé,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD.

V sociální demokracii je rozpuštění sněmovny součástí několika usnesení

Podle politologa Lukáše Jelínka ale k rozpuštění sněmovny s největší pravděpodobností dojde, i když už od prvního okamžiku, co se k němu politické strany přihlásily, se začaly ozývat spekulace, že ne každý poslanec bude s tímto řešením z nejrůznějších osobních důvodů souhlasit. „V ČSSD je ten tah na předčasné volby rozpuštěním sněmovny předmětem usnesení hned několika stranických orgánů, tuším, že ústředního výboru, předsednictva, takže se nedá hovořit o tom, že by se jednalo o nějakou sóloakci Bohuslava Sobotky,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Umí si však představit, že jak v ČSSD, tak TOP 09 se budou stavět na zadní ti, u nichž je malá pravděpodobnost, že se objeví na příštích kandidátkách. „Tomu, že se nejspíš někdo někde zapomene, nebo náhodou onemocní, nebo to hlasování zaspí, tomu bych i věřil. To, že se oddrolí nějakých deset poslanců celkem z poslaneckých klubů stran, které oficiálně nejvíce usilují o předčasné volby, to si umím představit. Stejně jako to, že těch deset odpadlíků zase nahradí poslanci z jiných stran,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Co nejkratší čas bez imunity, poslaneckých platů a dalších prebend

Také proto chápe, že se poslanecké kluby domlouvají na takovém termínu hlasování o rozpuštění sněmovny, aby se podařilo dostat do sálu co nejvíce poslanců napříč politickým spektrem. „Tak aby to nebylo závislé jenom na sociální demokracii, TOP 09 nebo komunistech, ale aby tam byla příležitost, aby pro to rozpuštění hlasovala i část ODS, část LIDEM nebo Věcí veřejných,“ vysvětluje politolog.

Pokud by se přece jen podařilo sněmovnu rozpustit, existuje plán zákonodárců, aby co nejméně zůstali ve vzduchoprázdnu, tedy bez imunity, poslaneckých platů a dalších prebend. Politolog Lukáš Jelínek nastiňuje scénář, podle něhož by se strany mohly domluvit s prezidentem na termínech rozpuštění sněmovny i konání voleb. Sněmovna se sejde, odhlasuje návrh na své rozpuštění, to však prezident stvrdí svým podpisem až krátce před samotnými volbami. Poslanci tak budou spokojeni, propast mezi bývalým a příštím mandátem se tím minimalizuje.

Prezident se stranami válčit nebude, i když se jim možná vysměje

„Vzhledem k tomu, že poptávka po takovémto šalamounském řešení rozpuštění sněmovny má zastánce i mezi politickou levicí, v komunistické straně, sociální demokracii, tak si myslím, že se Miloš Zeman do nějakého ostrého souboje s politickými stranami pouštět nebude. Dokážu si ale představit, že si pan prezident najde příležitost, jak se poslancům veřejně vysmát za to, že ho dříve za napínání ústavních termínů kritizovali. Ale jinak si myslím, že kromě nějakého špičkování tohle předmětem velkého politického sporu nebude,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„V každém případě zákony, které jsou v tuto chvíli v legislativním procesu, zejména ty, které souvisí s rekodifikací občanského zákoníku, by měly být doprojednány. A podle názoru ústavních právníků není možné v tomto legislativním procesu v Senátu či podpisu prezidenta pokračovat, pokud by Poslanecká sněmovna byla rozpuštěna. Takže by se určitě měla hledat cesta, aby ty zákony byly doprojednány,“ uvádí Helena Langšádlová.

Předčasné volby co nejdříve, ale nesmí pod stůl spadnout důležité zákony

Místopředsedkyně TOP 09 ale upozorňuje, že než se ve straně o dalším postupu rozhodnou, tak budou mít všechny souvislosti projednané s ústavními právníky. „Jde nám o to dojít co nejrychleji k předčasným volbám, ale současně nehodit pod stůl ty zákony, které jsou pro právní jistotu v tomto státě důležité, a tedy mít je přijaté. To je zejména zmíněná legislativa spojená s občanským zákoníkem. Takže to jsou naše dva cíle a budeme hledat takovou cestu, aby jejich dosažení bylo v souladu s naším právním pořádkem,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Helena Langšádlová.

Premiér Jiří Rusnok podá do rukou prezidenta demisi v úterý. Týden poté by se mělo na schůzi sněmovny hlasovat o jejím rozpuštění. Pak začne běžet lhůta šedesáti dnů, do nichž se musí předčasné volby uskutečnit. Proto se s nimi počítá na říjen tohoto roku. Většina stran už chystá své kampaně, s výjimkou ODS. „Vše začne příští týden,“ komentoval lídr partaje Martin Kuba.

 

reklama

autor: Jiří Hroník, Tomáš A. Nový

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…