Sněmovna odstartovala dohady o rozpuštění sněmovny

17.07.2013 10:05

Poslanci právě začínají jednat o rozpuštění sněmovny. Bude ale pravděpodobné, že se do debat vmísí poslancům nové události, které byly zapříčiněné rozhodnutím Nejvyššího soudu o tom, že mají být vyjmuti exposlanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř z trestního řízení.

Sněmovna odstartovala dohady o rozpuštění sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

Sociální demokraté se spolu s komunisty, poslanci Věcí veřejných a malou skupinou nezařazených poslanců začali dohadovat o tom, proč je nutné rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Jejich pokus ale zřejmě bude marný, chybí jim totiž hlasy. Potřebují jich 120, mají ovšem necelou stovku. Strany bývalé vládní koalice totiž o rozpuštění sněmovny nestojí a budou hlasovat proti. Po dohodě s legislativním odborem bylo ale napřed rozhodnuto, že se nebude hlasovat o programu schůze. Poslanci tak se tak vyjadřovali přímo k návrhu ČSSD.

Dá se ovšem předpokládat, že do debat o rozpuštění sněmovny zasáhne úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), díky němuž byli již propuštěni z vazby exposlanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Jako hlavní argument použil Nejvyšší soud to, že o "trafikách" politici jednali na půdě Poslanecké sněmovny a tudíž podléhali politické imunitě. Jejich případ tak NS vyjmul z trestního řízení.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na začátku schůze uvítala v dolní komoře vládu Jiřího Rusnoka. Její členové ostatně ve svých lavicích určených pro vládu seděli všichni, což byl dosud jev ve sněmovně málo k vidění; členové kabinetu Petra Nečase se totiž velmi často z jednání omlouvali.

Co se týče samotného rozpuštění dolní komory, poslanci ČSSD hovoří o tom, že je to nutnost kvůli ukončení krize v ČR.

„Pokud pro to nebude dostatek hlasů, tak to znamená, že tady někdo hraje politické hry. Ve skutečnosti argumenty pro to, aby se protahovala krize, nejsou. Pokud se někdo tváří, že je má, tak hraje falešnou hru. Ve sněmovně můžeme tu věc rozřešit velmi čistě a velmi rychle,“ zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj prý pro rozpuštění sněmovny budou hlasovat všichni sociálně demokratičtí poslanci. K nim se údajně přidají i komunisté.

Kováčik: Budeme pro

„Už je to skoro dva roky, co jsme na tiskové konferenci poprvé zveřejnili tuto možnost, která nám připadala nejlepší a nejčistší a nemáme důvod z toho ustupovat. Naši poslanci a poslankyně, všichni budeme hlasovat pro,“ zmínil k tomu již dříve šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

I Věci veřejné budou zřejmě hlasovat pro. Podle lídra VV Víta Bárty by politici měli vyslechnout „přání voličů“ a své mandáty předčasně složit.

„Jakýkoli jiný postup je v rozporu s přáním většiny občanů České republiky a jakékoli úhybné manévry, jako je neschválení programu schůze, jsou jen trapnou snahou a trapnou výmluvou, jak se vyhýbat osobní odpovědnosti za nerozpuštění sněmovny,“ uvedl Bárta pro rozhlas.

ČRo pak v souvislosti s hlasováním upozornil, že přestože do jednacího sálu dorazí všichni poslanci ČSSD, KSČM a VV, dají dohromady „jen“ 91 hlasů. K nim se ale mají přidat i nezařazení poslanci Jiří Paroubek, Petr Benda, Kristýna Kočí, Josef Dobeš a možná i bývalý občanský demokrat Radim Fiala.

Podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby poslanci ODS budou hlasovat jednotně, tedy proti návrhu.

Kuba a Kalousek: Instrument má být použit jen výjimečně

„Já jsem přesvědčen, že tohle je okamžik, kdy poslanci ODS hlasují o principech, které strana hájí dlouhodobě na politickém spektru. Vůbec si neumím představit, že by někdo vážnost toho okamžiku necítil a hlasoval v rozporu,“ uvedl pro média Martin Kuba. „Nástroj rozpuštění sněmovny má být v parlamentní demokracii použit v momentě, kdy není v Parlamentu většina schopná podpořit nějaké vládní řešení,“ dodal Kuba.

Podobně pak je na tom i TOP 09 a také LIDEM. „My v žádném případě nebudeme hlasovat pro rozpuštění sněmovny, protože rozpuštění sněmovny je instrument, který má být použit v jednom jediném případě – pokud v Poslanecké sněmovně neexistuje většina ke složení akceschopné vlády. Jakákoli většina. To není tento případ, v tomto případě většina existuje. To znamená, že instrument předčasných voleb není na místě,“ upozornil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci se museli rozhodnout, jak budou o rozpuštění sněmovny hlasovat. Pokud totiž podle jednacího řádu PS někdo z poslanců nepožádá o hlasování po jménech a sněmovna to neschválí, musí se rozhodovat klasickým způsobem – tedy tlačítky.

Po schůzi o rozpuštění sněmovny se má na návrh ODS konat další, a to řádná schůze. Na ní mají poslanci schvalovat 14 bodů. Mezi nimi jsou například návrhy vládních zákonů a to kupříkladu o Vojenské policii, o směnárenské činnosti, o návykových látkách či o výkonu vazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…