Názory režisérky Sommerové hraničí s nepochopením pravidel demokracie a pluralitní politické soutěže. Chci se postarat, aby práce Zuzany Baudyšové nevyšla nazmar, hlásí její spolupracovník

02.04.2019 22:21

ROZHOVOR Problém demokracie je podle dokumentaristky Olgy Sommerové v tom, že čím víc lidí přijde k volbám, tím je to horší, protože většina není vzdělaná a své činy nedomýšlí. Podle Martina Hrubčíka, který se v blížících se doplňovacích volbách bude pokoušet obhájit pro ANO senátorský mandát po odstoupivší Zuzaně Baudyšové, za podobnými úvahami obvykle nebývá touha po zlepšení politického systému, ale zpravidla jde o ad hoc návrhy s cílem politického „zisku“ určité politické myšlenky či uskupení, které může hraničit až s nepochopením pravidel demokracie a pluralitní politické soutěže. Přijetí takového návrhu by bylo popřením hodnot, na nichž stojí naše současná společnost.

Názory režisérky Sommerové hraničí s nepochopením pravidel demokracie a pluralitní politické soutěže. Chci se postarat, aby práce Zuzany Baudyšové nevyšla nazmar, hlásí její spolupracovník
Foto: Archiv MH
Popisek: Martin Hrubčík, předseda oblastní organizace ANO pro Prahu 9

Příští týden se uskuteční v Praze 9 doplňovací volby do Senátu, protože svůj šestiletý mandát nemohla ze zdravotních důvodů dokončit Zuzana Baudyšová. Senátorka za hnutí ANO byla hodně výraznou tváří horní komory Parlamentu. V čem byste na ni chtěl v případě zvolení do Senátu jako předseda ANO pro Prahu 9 navázat?

Zuzana stála u zrodu řady dlouhé projektů na pomoc lidem, kteří se octli v tíživé životní situaci. V roli senátorky nepromarnila ani jeden jediný den. Upřímně obdivuji její vůli a nasazení i přes stoupající únavu, kterou pociťovala v posledních měsících před svou rezignací. Společně jsme pracovali hlavně v oblastech podpory aktivního, důstojného stárnutí a zlepšování  právní ochrany dětí a neúplných rodin. Pokud bych tedy nastoupil do Senátu, pak v roli dotahovače, který dokončí Zuzaniny rozpracované projekty a postará se, aby její práce nevyšla nazmar. Mám toho na srdci hodně, energie a zkušeností je taky dost, na moje vlastní plány bude ale čas při dalších volbách.

ParlamentníListy.cz získaly exkluzivní výzkum agentury Phoenix research, podle něhož jednoznačnou znalost termínu doplňovacích voleb v Praze 9 přiznalo pouze 7 procent dotázaných obyvatel. Malou povědomost měli respondenti i o kandidátech, z čehož se vymykal jen starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS, který je ve funkci třináctým rokem a dvanáct let předtím byl místostarostou. Máte jako opoziční zastupitel v ruce nějaké trumfy, kterými byste největšího favorita mohl přebít?

Nehodlám nikoho přebíjet. Předkládám občanům jinou alternativu. Míchat komunální a senátní politiku dle mého soudu prakticky nelze. Každé má svá specifika a pro každé je potřeba jiný druh politických schopností. Radniční práce řeší drobnosti každého dne – výstavbu, dopravu, ale i popelnice. Přináší mnoho okamžité zpětné vazby, kterou v senátní politice získáváte velmi obtížně. I dlouholetý komunální politik tak najednou vstupuje do senátní role prakticky jako elév. Nezkušenost s legislativním procesem i dlouholetých politiků je patrná zejména v Praze. Zastupitelstvo městských částí nemá možnost ani tvořit vlastní vyhlášky, které obecně vycházejí přímo ze zastupitelstva hl. m. Prahy.

Věřím, že občané vezmou v potaz mou dlouholetou spolupráci se Zuzanou Baudyšovou a nebo práci na přípravě různých norem – například novely tzv. antidiskriminačního zákona. Každý kandidát by měl uvážit svůj reálný přínos pro veřejnost s ohledem na velmi krátké funkční období, které ho čeká. Já jsem na senátní práci připraven, vím, co chci za jeden rok udělat a hlavně, že to mohu v tak krátkém čase stihnout.

Půjde o první volby od té doby, co ODS sáhla k nepopulárnímu kroku a ze svých řad vyloučila nejviditelnějšího člena Václava Klause mladšího. Ten na půdě Poslanecké sněmovny přirovnal schvalování zákonů kvůli EU k činnosti židovských výborů během druhé světové války. Šlo o trefné přirovnání, nebo jak na hlasování v obou komorách Parlamentu nahlížíte vy?

S Václavem Klusem mladším se známe osobně. Jeho vystupování bylo vždy důrazné a v mnoha ohledech trefné, jedna věc je ale obsah a druhá forma. Nejsem příznivcem silných slov, ale silných činů. Zákonodárný proces nastavuje pravidla ve společnosti nejen v rámci obsahu schválených usnesení, ale i v obrazech, které při tomto schvalování v očích veřejnosti vytváří. Dle mého soudu nelze slučovat pohled na práci Poslanecké sněmovny a Senátu, každá má své specifikum a svá úskalí. Věřím, že větší míra komunikace o výsledcích práce Senátu může podpořit jeho často zpochybňovanou smysluplnost, což by bylo přínosné pro celý politický systém v České republice.

Volby do Senátu tradičně provází nízká účast voličů a u doplňovacích voleb se to dá předpokládat ještě víc. V té souvislosti si vybavuji, že dokumentaristka Olga Sommerová se vyjádřila o volbách, že čím víc lidí k nim přijde, tím je to horší, protože většina není vzdělaná a své činy nedomýšlí. Demokracie je v tomhle prý tak trochu problém, ale bohužel s tím nejde nic dělat. Je vadou demokracie, že v ní mohou rozhodovat i „nevzdělaní“, jak lituje Olga Sommerová? Co si jako politik o takových výrocích myslíte?

Náš právní řád pracuje s několika typy omezení volebního práva. Máme věkové volební omezení aktivního i pasivního volebního práva, tedy práva volit i být volen. Úvahy o možnosti dalších omezení či změně parametrů už platných omezení slýcháme často. Diskutuje se o zvýšení či snížení věku k dosažení volebního práva, omezení volebního práva dle velikost majetku, čistoty trestního rejstříku, výše inteligenčního koeficientu a nebo vámi zmíněné míry vzdělání.

Za podobnými návrhy obvykle nebývá touha po zlepšení politického systému a neopírají se ani o reálnou analýzu situace a dopadů. V některých případech jde o ad hoc návrhy s cílem politického „zisku“ určité politické myšlenky či uskupení, které může hraničit až s nepochopením pravidel demokracie a pluralitní politické soutěže. Přijetí nějakého takového návrhu by bylo krokem zpět a popřením hodnot, na kterých stojí naše současná společnost. Ironií osudu je, že přijetí podobných návrhů se v historii velmi často otočilo proti svým navrhovatelům.

Z té tzv. kulturní fronty nebyla sama, kdo dal najevo znechucení nad tím, jak volí jeho spoluobčané. Režisér a producent Fero Fenič se svěřil, že se bojí o Česko a že si Čechy idealizoval. Z pohledu člověka z východního Slovenska byla pro něj Praha symbolem kultury. Domníval se, že český národ je vzdělanější než slovenský. „Pohled na český národ mi změnili sami Češi, když vidím, jak se vyvíjejí. Neváží si svobody, chybí respekt k lidskému životu. Vzdělaný národ si nezvolí počůrávajícího se staříka,“ vyjádřil se jasně s tím, že se rozmýšlí, zda v této zemi chce zůstat. Lze se s Feničovým hodnocením českého národa ztotožnit?

Každý má nárok na svůj názor, tedy i nárok vyjadřovat své zklamání. Z vámi uváděných citací je cítit tolik negace, že je není třeba doplňovat či přebíjet. Rozhodně přeji panu Feničovi, aby jednou nalezl místo, které jej nezklame a bude tam šťastný. Já jsem šťastný v České republice: narodil jsem se tu, žiji tady a mám tu rodinu. Věřím, že když mi voliči dají důvěru, budu moci přispět pořádným kusem práce, která jim usnadní nebo zpříjemní život.

Vnímáte coby bezpečnostní expert migraci jako hrozbu pro naši zemi, i když ta je zatím na pokraji zájmu těch, co na náš kontinent míří z jiných koutů světa? Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v rozhovoru pro Reflex pronesl, že do Evropy bude chtít nová generace migrantů z Afriky, v důsledku čehož se evropská společnost radikalizuje pod heslem: „násilí plodí násilí“. Lze s tímto pohledem souhlasit? A co se s tím dá dělat?

Základní povinností státu je ochrana a obrana jeho obyvatel. Ochrana hranic je strategie, která se dlouhodobě ukázala jako velmi účelná. Stát by měl vědět, kdo se na jeho území nachází.

Nemám vojenskou optiku pana generála, ale myslím, že problémy je lépe řešit dříve, než vzniknou. Pokud má pan generál informace o nějakém novém riziku, je určitě ještě čas, abychom uvažovali o vhodné bezpečnostní strategii, která občany našeho státu i náš životní styl ochrání. Chce to nepodlehnout panickým výkřikům. Kdo chce eskalovat násilí a vytvářet strach a obavy v našich myslích, ten si pro to najde záminku kdykoliv. Já věřím v český národ, v jeho schopnost nadhledu i racionalitu.

Bývalý policejní vyšetřovatel a po tři roky také člen Strany zelených Václav Láska se s blížícím se koncem svého senátorského mandátu snaží zviditelnit, jak může. Proto představil 57 bodů, na základě kterých by měl být prezident Miloš Zeman ze své funkce odvolán. Pokud byste byl do Senátu zvolen, musel byste se k návrhu absolventa plzeňských práv za čas nějak postavit. Podpořil byste ho?

S panem senátorem Láskou se znám z doby, kdy působil jako advokát a já jsem zasedal v soudním senátu na Obvodním soudu pro Prahu 9. Vždy byl velmi důsledný a precizní a způsob zpracování 57 bodů to opět jen potvrzuje. Podotýkám, že u deliktů rozlišujeme formální a materiální stránku nějakého protiprávního jednání. Formálně může nějaký delikt splňovat znaky deliktu, a při troše dobré vůle a kreativity může naplňovat skutkovou podstatu nějakého zákonného pochybení, ale materiálně je jeho společenská nebezpečnost nicotná. Jak už jsem několikrát zopakoval – v případě zvolení se chystám vložit maximum energie do dokončení práce Zuzany Baudyšové, protože na to bude už jen o něco málo více než rok času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…