Nevidomý senátor: Postižení vysávají stát a zneužívají dávky

11.10.2011 19:37

ROZHOVOR Milan Pešák nevidí od malička. Dříve rozpoznával alespoň tmu, o tuto schopnost ale během let přišel. Teď už téměř rok sedí v Senátu. Soudí, že čeští politici už rezignovali na slušnost, že česká společnost je frustrovaná a že lidé s postižením vysávají stát. Není to ale jejich chyba. Umožňuje jim to špatný zákon o sociálních službách.

Nevidomý senátor: Postižení vysávají stát a zneužívají dávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Pešák

Jak hodnotíte přístup k nevidomým po 22 letech od revoluce?

Tím, že se o této problematice mluví, kdekdo o ní má větší povědomí. Lidé jsou vstřícnější, dost z nich se také bojí ztráty zraku, vidí to jako životní průšvih.

Jaký je podle Vás přístup státu ve srovnání s předrevoluční dobou?

Určitě lepší. I když nejlepší byl asi v první polovině 90. let. Se zákonem o sociálních službách ale přišly problémy. Skupina těch, kterým se má pomáhat, je tak široká, že nějací nevidomí tvoří zanedbatelnou menšinu, která už téměř nikoho nezajímá.

Lidé s postižením jsou motivováni k nesamostatnosti, když jste nesamostatný, máte vyšší dávky. Sociální systém tak udržuje člověka ve stavu, kdy je závislý. Když přiznáte, že něco umíte, přijdete o příspěvky. To, že něco umí, v této situaci ukáže jen úplný blbec.

Dále čtěte:

V čem je tedy hlavní problém zákona o sociálních službách?

Sociální služby jsou zjednodušené, to je problém. Už tak minimální adresnost sociálních služeb se stále zmenšuje. Zákon o sociálních službách je jedno z největších neštěstí, které mohlo lidi potkat. Změnit něco je velmi těžké, obzvlášť teď, ze Senátu, za současného rozložení sil.

Lze říci, že tedy postižení dávky zneužívají?

Ano, ale neobviňuji konzumenty dávek, ti dělají jen to, co jim umožňuje zákon. Příspěvek na péči není často užíván na péči, z toho ji hradí  jen ti, kdo leží. Ostatní si jeho prostřednictvím kompenzují zvýšené životní náklady, které život s postižením přináší. Díky výši příspěvků, které jsou používány na něco jiného, než na péči, začali být i lidé s postižením řazeni mezi ty, kdo stát neoprávněně vysávají. A to je moc špatné!

Zlepšila se podle Vás v porevoluční éře tolerance lidí vůči osobám s postižením?

Ano, určitě. Více lidí pomáhá, ale zhoršilo se to, co už jsem říkal. Běžní lidé si myslí, že i postižení se naučili stát zneužívat.

Co se týče technických vymožeností, je také patrný pokrok?

Možnosti se rozšířily, technologický pokrok jde rychle. Ale ne ve všem - třeba teď nedávno se nám doma rozbil sporák. Sehnat ten s "čudlíky", aby jej mohl používat i nevidomý, je prakticky nemožné.

Jak hodnotíte vývoj společnosti 22 let po revoluci?

Zaplaťpánbůh, že bolševik padl, leccos se povedlo, leccos jsme pokazili. Chybí tady  vzory, absence vzorů je zásadní, všichni pochopili, že vzory ze seriálů, reklam, jsou nereálné a tedy na nic.

Řada mladých lidí si v současnosti stěžuje, že nemá za co bojovat, proti čemu jít. Vnímáte to podobně?

Částečně ano. Když je nepřítel jasně identifikovatelný, tak to má něco do sebe. Když jsme zvonili klíči, představovali jsme si leccos jinak, ale vývoj mě primárně potěšil.

A jinak jsme si to představovali také proto, že jsme houby věděli. A jinak a hůř mohlo dopadnout leccos. Když si tak vzpomenu, jak jsme stáli s kolegy z práce na kolejích na Václaváku, kdyby tehdy někdo tehdy tramvajákovi přiložil ke spánku pistoli a řekl jeď, ani nechci domyslet...

Vy sám také vnímáte současnou frustraci ve společnosti?

Ano. Mám pocit, že v dnešní přemedializované době se politici, spíše než něco vyřešit, snaží „zanechat stopu". A když něco „rozvorají", je ta stopa hlubší a dlouhodobější.

Jak hodnotíte své téměř roční působení v Senátu?

Mám za sebou skoro rok, na jednu stranu to je hodně, na druhou málo. Neměl jsem ambice hned takhle zkraje „obrátit tok řeky", ale určitě něco změnit bych chtěl. Reformovat ale pouze z pozice Senátu je velmi obtížné.

Co říkáte na současnou vládní politiku a kauzy typu "Kalouskova facka"?

Tohle by si ministr neměl dovolit, rezignovali jsme na slušnost. Ale když se třeba premiér chová slušně, je otázka, zda to někdo ocení. Z médií tento dojem nemám.

Zmínil jste pana Nečase, máte dojem, že je snaha jej odstranit?

Nevím, premiér určitě někomu trnem v oku je, ale tyhle zákulisní věci mě příliš nezajímají. A podobné konspirační  teorie mi navíc přijdou jako nesmysl. Ale ODSka by v čele potřebovala více lidí s charismatem. Jen se slušností nevystačíme.

Dále k věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…