Soupeřka rudého Dolejše: Nemusíte mě mít rádi. Ale já hájím demokracii

18.10.2012 21:00

Nejen na hlasy pravicových a středových voličů bude ve druhém kole senátních voleb spoléhat Daniela Filipová. Kandidátka ODS ve volebním obvodu Praha 8 je totiž přesvědčena, že i mezi sociálními demokraty jsou voliči, kteří mají blíže k demokratickým hodnotám, jež ona sama představuje, než ke komunistickým jejího rivala Jiřího Dolejše.

Soupeřka rudého Dolejše: Nemusíte mě mít rádi. Ale já hájím demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka za ODS Daniela Filipiová

Souboj občanské demokratky a komunisty v dosavadní baště pravice bude nejsledovanějším duelem druhého kola senátních voleb tento pátek a sobotu. „Co už jiného může být větší událostí, než kdyby komunistická strana získala senátní mandát v hlavním městě?“ klade si pro ParlamentníListy.cz řečnickou otázku politolog Lukáš Jelínek. V Praze 8 se utkají senátorka Daniela Filipiová s poslancem Jiřím Dolejšem, jenž si v prvním kole připsal o pouhou stovku hlasů víc.



„Když jsme seděli nad výsledkem prvního kola s lidmi, s nimiž jsme volby připravovali, tak jsme nechtěli, aby to byla pro druhé kolo vyloženě protikomunistická mobilizace. Ale všichni, jak tam jsme, jsme bytostně přesvědčení, že komunismus nikde nikomu nic dobrého nepřinesl,“ říká pro ParlamentníListy.cz Daniela Filipiová k tomu, že v souvislosti s jejím volebním obvodem se mluví o protikomunistické mobilizaci voličů.

Voliči by to měli brát jako souboj hodnot a ideologií

„Já jsem přesvědčena o tom, že představuji demokratické hodnoty a že i mezi voliči sociálních demokratů jsou lidé, kterým jsou blízké demokratické hodnoty proti komunistickým. Je mi to líto, ale já KSČM nepokládám za demokratickou stranu. Je tam stále odkaz na marxismus, z toho mi to jednoznačně vyplývá,“ spoléhá senátorka na to, že i mezi voliči ČSSD se najdou tací, co upřednostní demokratické hodnoty, které ona hájí.



„Já to vnímám jako souboj hodnot a ideologií. Osobně se cítím jako demokrat a liberál, moje základní životní krédo je, že má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Volič by si měl rozmyslet, jestli chce, aby ho zastupoval kandidát, který mu nemusí být úplně sympatický, ale představuje a hájí demokratické hodnoty, nebo kandidát, který zastupuje komunistickou stranu, jež se nedokázala oprostit od své minulosti a výrazně se za ni omluvit,“ vysvětluje Daniela Filipiová.

Máš modré triko, patříš mezi ty zloděje

Dnes už je podle ní pozdě na zákaz komunistické strany, to se mělo udělat v roce 1989 nebo 1990. „Ale pokud je mi známo, tak čeští komunisté jsou jediní z bývalého východního bloku, kteří si ten název nechali. A teď je tady ten paradox, že my máme v trestním zákoníku, že propagace komunismu a fašismu je trestná. A přesto tu v parlamentu máme stranu, která nese v názvu komunismus,“ upozorňuje senátorka.



Do voleb šla s tím, že bude kandidovat za stranu, od níž se kvůli mnoha aférám i krokům vlády odvracejí voliči. „ Ale přesto jsem v tom triku ODS zůstala, protože se mi bytostně příčí přebíhání ze strany do strany. Navíc jsem přesvědčena o tom, že základní principy ODS stojí za to stále hájit. Byť mě to mohlo poškodit, protože lidé mají tendence paušalizovat. Prostě máš tzv. modré triko, patříš mezi ty zloděje,“ připouští Daniela Filipiová, že spojení s ODS tentokrát žádnou výhodou u voličů nebylo.

Stát nejde lidem v šetření příkladem

Třeba i kvůli vládním krokům a nejnověji daňovému balíčku. „Už dříve jsem řekla, že jsem ráda, že nejsem v kůži poslance, protože bych měla obrovské dilema. Zachovat loajalitu k předsedovi vlády čili k vládnímu návrhu, nebo hájit své vnitřní přesvědčení, že ODS je principiálně proti zvyšování daní. Proto jsem se i raději nezúčastnila v Senátu hlasování o tom balíčku, ve kterém je i navýšení DPH, protože si myslím, že zvýšení daní nevede k většímu výběru, a to je ověřený fakt,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Daniela Filipiová.



V neutěšené hospodářské situaci, která se netýká jen naší země, ale většiny Evropy, si podle senátorky musí každý uvědomit, že je třeba šetřit. „Problémem ale je, že už to nedokážeme důkladně vysvětlit a navíc stát nejde příkladem,“ vadí Daniele Filipiové, že stát nezačal jako první šetřit na sobě, ale šel cestou, kterou jde, tedy zvyšováním daní.

Senátorka si uvědomuje, že bojuje i za primátora

Podle politologa Lukáše Jelínka by se vítězství Jiřího Dolejše stalo symbolem Nečasovy vlády i jeho kočírování ODS. „Nedotklo by se ale jen Petra Nečase, ale i Bohuslava Svobody, protože by byl jako primátor a šéf pražské ODS první na ráně při obviňování z toho, že nezajistil občanským demokratům v tomto případě vítězství,“ očekává Lukáš Jelínek.    



„Jestli bude můj výsledek spolurozhodovat o osudu dokonce až tak vysoko, jako je funkce premiéra, to netuším. Ale jsem si vědoma toho, že se v mém volebním obvodu může rozhodovat i o osobě pana primátora Svobody,“ přiznává Daniela Filipiová, že šéf pražské ODS a primátor Bohuslav Svoboda bude mít na jejím úspěchu velký zájem.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…