Toto padlo za účasti vedení ČSSD: Klaus je velezrádce

14.05.2012 7:21

REPORTÁŽ Další část ze seriálu diskuzí s občany, při kterých sociální demokraté představují kromě stranického programu také svého prezidentského kandidáta, se v neděli konala v Olomouci. Hovořilo se zejména o volbě prezidenta, kriminalitě, korupci, či církevních restitucích. Řeč ale byla také o tom, zda současnou hlavu státu nepostavit před Ústavní soud za velezradu. Akci uváděla moderátorka Mirka Čejková.

Toto padlo za účasti vedení ČSSD: Klaus je velezrádce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řeční na programové konferenci strany

Do Vlastivědného muzea v Olomouci dorazilo na dvě stě lidí převážně z řad příznivců sociální demokracie. Poté, co účastníci zhlédli spot, jenž měl s patřičnou dramatičností předvést, do jak obtížné situace Nečasova vláda tuto zemi a její obyvatele svými kroky přivedla, ujal se slova předseda sociálních demokratů.

Sobotka: Je potřeba začít jinak

„Jsme v situaci, kdy je devadesát procent lidí nespokojeno se současnou politikou. Nelze myslet si, že se zbavíme veřejného dluhu tím, že budeme jen plošně škrtat, snižovat mzdy, důchody a současně zdražovat potraviny a léky zvyšováním daně z přidané hodnoty. To povede ke zpomalení ekonomiky, lidé nebudou mít práci, stát vybere méně na daních a rozpočtový problém bude o to hlubší. Je potřeba začít z druhé strany – s podporou hospodářského růstu,“  zaznělo v úvodu z úst Bohuslava Sobotky.

Tejc: Vězni budou povinni pracovat

Jedním z ústředních témat diskuse byla otázka bezpečnosti. V rámci tohoto tématu se hovořilo nejen o potřebě mít odpovídající počet policistů v regionech podle kriminality, ale také o zavedení doživotního trestu po spáchání třetího závažného trestného činu. Jeden z prvních dotazů z řad publika proto směřoval na šéfa poslaneckého klubu strany Jeronýma Tejce, stínového ministra vnitra. Občan chtěl vědět, zda se tento takzvaný systém „třikrát a dost“ bude týkat také romské menšiny. Podle něj tím, že skončí ve vězení, budou tak podle něj Romové sociálně zajištěni na celý zbytek života. Následovala reakce Jeronýma Tejce. „Pokud to zavedeme, bude to platit pro všechny občany na území České republiky bez ohledu na to, jaké jsou barvy pleti, ale také jakého jsou státního občanství, samozřejmě s výjimkou imunity, kterou mají diplomaté,“ odpověděl Tejc.

Podle něj nebude více vězňů. „Zákon by byl namířen proti nenapravitelným recidivistům, kteří by poté, co by vězení opustili, opět spáchali zločin a vrátili si zpět do vězení. Sníží se tím kriminalita a stát toto opatření nezatíží,“ podotkl. Zároveň by ČSSD byla pro zavedení povinnosti vězňů pracovat. „Nevidím důvod, proč nepostupovat jako v Rakousku nebo Kanadě, kde vězni vyrábějí nábytek, který povinně odebírají státní instituce. To by přispělo k úsporám, ale také k vytvoření pracovních návyků potřebných pro návrat do běžného života,“ doplnil stínový ministr vnitra za sociální demokracii.

Bajgar: Klaus má být souzen za velezradu

Další dotaz směřoval k výzvě sociálnědemokratických senátorů postavit před soud prezidenta Václava Klause za velezradu.„Mám za to, že tu není krize důvěry v politiku jako takovou, spíše je tu už dvacet let krize důvěry v politiky. V kriminále nejsou ti, kteří by tam měli být. Jak Jiří Dienstbier a další sociálnědemokratičtí senátoři budou bránit tento stát před zločinem a zločinci jako je Klaus? Žádám a vyzývám senátory ČSSD, aby pohnali prezidenta Václava Klause k Ústavnímu soudu za velezradu. Abychom se v tomto státě nemuseli sami za sebe stydět,“ řekl Petr Bajgar, který je předsedou olomoucké buňky České pirátské strany. Po jeho slovech následoval souhlasný aplaus.

Gajdůšková: Klaus velezrádce? Asi ano, ale…

Na výzvu reagovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Současný pan prezident by zřejmě naplnil znaky velezrady. Já si myslím, že bychom však v této chvíli neměli negativní obraz, jaký dělá prezident zejména v Evropě, ještě zesilovat. Doma mě učili vlastenectví a když jsem v zahraničí, jsem občan České republiky a nemohu říct půl špatného slova vůči tomu, co se v této zemi děje, i když jsem hluboce přesvědčena, že to, co se tu děje, není dobře,“ sdělila Gajdůšková.

Podpora ze strany komunistů je možná

Poté Sobotka kritizoval církevní restituce. Následně se řečnilo i o případné tiché podpoře komunistů, kterou Sobotka nevyloučil. „Je potřeba se také zeptat komunistické strany, jestli je připravena tolerovat menšinovou sociálnědemokratickou vládu. Budeme hledat pokud možno partnery pro většinovou vládu. Pokud přirozené programové partnery v příští sněmovně mít nebudeme, pak si myslím, že by stálo za to, abychom promysleli i variantu případné menšinové vlády sociální demokracie, která by se opírala o některé z politických stran, které budou ve sněmovně, ale ve vládě nebudou chtít být, nebo je tam nebudeme chtít my. A tady přichází v úvahu i varianta menšinové vlády sociální demokracie, kterou by tolerovala komunistická strana. Pokud by ovšem tyto dvě strany měly většinu v příští Poslanecké sněmovně. O tom rozhodnou voliči," reagoval Sobotka na dotaz občana ohledně podpory ze strany komunistů.

Dienstbier: Nesmíme navenek vystupovat nejednotně

Zanedlouho se už debata stočila výhradně k volbě prezidenta. Poté, co Jan Švejnar oznámil, že chce být nadstranickým kandidátem, měli dnes v Olomouci sociální demokraté pouze senátora a místopředsedu strany Jiřího Dienstbiera, jako svého lídra pro křeslo prezidenta republiky. „Prezident by se měl snažit nalézat shodu nejen s vládou, ale napříč politickým spektrem. Měl by se pokusit dosáhnout shody při formulaci základních strategických otázek zahraniční politiky tak, abychom navenek vystupovali jednotně a nedohadovali se na mezinárodní scéně o tom, co vlastně Česká republika chce tak, jak se to někdy děje zejména v evropských tématech,“ prohlásil Dienstbier.

Sobotka: Čím dřív skončí devastace země, tím lépe

Závěrem předseda ČSSD ještě burcoval přítomné, aby neváhali přijít k podzimním krajským a senátním volbám. „Rádi bychom z krajských a senátních voleb udělali referendum o Nečasově vládě a rádi bychom, aby v tom referendu byly strany ODS a TOP 09 poraženy na hlavu. A pokud se to podaří, tak máme šanci, aby vláda skončila ještě dřív než v roce 2014. Čím dřív skončí devastace země, privatizace veřejných služeb a rozklad státu, tím se to bude po příštích parlamentních volbách lépe napravovat,“ řekl závěrem Sobotka.

Kaštil: Lepší utahovat opasky, než se zadlužovat

Mezi posluchači byl i předseda olomouckých mladých konzervativců Josef Kaštil, pro kterého bylo zklamáním především to, že nedorazil Jan Švejnar. „Přišel jsem sem kvůli tomu, že si poslechnu názory dvou kandidátů na prezidenta a bohužel na místě jsem se dozvěděl, že Jan Švejnar není přítomen. Zamrzelo mě, že volbě prezidenta byla věnována pouze slabá půlhodinka. Namísto toho se mluvilo hlavně o otázce bezpečnosti a tom, že se nedostává dostatečných prostředků hasičům a policistům. Toho si je ale dobře vědoma i současná vláda, ale pořád jsou to v rámci možností rozumnější kroky, než se dále zadlužovat,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Kaštil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…