Advokátka Marvanová popsala, jak moc Klaus ublížil okradeným lidem

04.01.2013 8:35

Obhájci prezidentské amnestie se odvolávají na práva zločinců, ale zcela opomíjejí práva podvedených a okradených. Právě oběti zlodějů, podvodníků a tunelářů jsou překvapivým krokem Václava Klause nejvíce potrestáni.

Advokátka Marvanová popsala, jak moc Klaus ublížil okradeným lidem
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

„Také více než osm let čekali na vynesení spravedlivého trestu pro zločince a na rozhodnutí o svém nároku na náhradu škody.  A teď, často těsně před vynesením rozsudku, bylo trestní stíhání zastaveno,“ kritizuje známá advokátka Hana Marvanová prezidentův novoroční krok.

Trestní řízení promlčecí lhůtu přerušilo

I když známá právnička potvrzuje, že poškození mohou v některých případech podat civilní žalobu, protože trestní řízení promlčecí lhůtu přerušilo, v civilním řízení je podle ní pozice poškozených proti trestnímu řízení méně výhodná. „Musejí si vzít právníka, zaplatit soudní poplatky a ještě nést důkazní břemeno. Musejí prokázat, že se stal trestný čin a že jim tím byla způsobena škoda. Ale jak to mohou v civilním řízení prokázat, když se po zastavení trestního řízení musí hledět na pachatele jako na nevinné?“ ptá se Marvanová, která zastupuje klienty v H-systemu, kde pachatelé okradli klienty o miliardu korun.

Z rozhodnutí prezidenta se totiž na amnestované musí pohlížet jako na osoby neodsouzené. A v tom vidí právníci velký problém. V trestním řízení tak už nebude rozhodnuto nejen o trestu, ale ani o náhradě škody.

Tuneláři, podvodníci a zloději budou mít čistý trestní rejstřík

Zastavení trestního stíhání přinese další důsledky. Například to, že na lidi, kteří byli kvůli spáchání trestného činu zbaveni svého zaměstnání, se bude po zastavení trestního stíhání pohlížet, jako kdyby nic neudělali. Bude se jim muset doplatit ušlá mzda a budou mít možnost se vrátit do svého zaměstnání. Takový může být i případ konkursního soudce Jiřího Berky, který figuroval v podvodných konkursních řízeních a způsobil tak s dalšími pachateli škodu za čtvrt miliardy korun. Není vyloučeno, že se bude moci po amnestii vrátit do soudcovského taláru a ještě dostane miliony korun za ušlý plat.

Většina poškozených boj o náhradu škody vzdá

Podle Marvanové nebudou poškození ve složitých kauzách vytunelovaných fondů nebo kampeliček schopni trestný čin a tedy i nárok na náhradu škody často prokázat. Důkazy z trestního řízení, které bylo zastaveno, nebude podle ní totiž možné převzít.  „Podle mne je to v rozsáhlých kauzách neproveditelné,“ míní, že většina poškozených takový boj vzdá. Ale kdyby všichni poškození jen v případě vykradené Union banky uplatnili nárok na náhradu škody, byly by soudy zavaleny žalobami. 

Třeba u kampeliček už nebude možné potřebnou lhůtu dodržet

Právnička dává za pravdu ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi, že v řadě případů budou muset rozhodovat soudy.  „Například o námitkách podvodníků kvůli promlčení lhůty, protože mnohdy to bude velmi sporné. V některých kauzách promlčení hrozí, protože podle občanského zákoníku platí v civilním řízení pro nároky na uplatnění škody desetiletá lhůta.  A k vytunelování kampeliček došlo už v 90. letech, tam už nebude možné potřebnou lhůtu dodržet,“ upozornila právnička na to, že prezident zmařil některým okradeným šance na náhradu škody.

Amnestie přinesla obrovskou právní nejistotu

Ale spory se mohou objevit i v trestních řízeních. „Bude se posuzovat, jestli se amnestie vztahuje na celek, na všechny skutky, nebo jen na některé,“ říká Hana Marvanová. A potvrzuje jako mnoho dalších právníků, že prezidentská kancelář nedomyslela důsledky, jaké bude mít amnestie na lidi. „Přinesla především obrovskou právní nejistotu. Je to prostě nedomyšlené,“ dodala.

Advokátka nevyloučila žaloby na stát

Podle Hany Marvanové došlo k porušení práva poškozených na spravedlivý proces, aby vůbec mohlo být o jejich nároku na náhradu škody rozhodnuto. Nebudou se tedy moci ti, kterým stát prostřednictvím prezidenta upřel jejich ústavní právo na spravedlnost, obrátit na soud se žalobou proti státu? „Neříkám, že takový nárok je jasně vymahatelný. Ale přemýšlím nad tím jako nad určitou možností. Nevylučuji to,“ prohlásila advokátka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…